24 Mart 2010 Çarşamba

HABER BÜLTENİ

Gazeteci-Yazar İsa Kayacan’ın kitap ve dergi bağışı
(1968- 2010) sayısı 29 bin 920’ye ulaştı.
*Bağışların yapıldığı yer sıralamasında Burdur, 23 bin 695 kitap ve dergiyle ilk sırada yer alıyor.
ANKARA (Ece Ajans-29 Mart 2010)- Gazeteci –yazar ve araştırmacı Prof. Dr. İsa Kayacan, kitap bağışlarını sürdürüyor. Değişik kişi ve kuruluşlardan kendisine gelen kitap ve dergilerle, kendi yayınlarından,
30 Mart 2010 tarihi itibariyle değişik kişi ve kuruluşlara listeler halinde detaylandırarak İsa Kayacan’ın bağışladığı kitap ve dergi sayısı 29 bin 920’ye ulaştı.
31.12.2009 tarihi itibariyle 41 bin 125 makalesi yayınlanan, bazı dönemlerde her üç makalesinden ikisi Burdur’la ilgili olan, yazılarında 64 bin 940 kez Burdur’dan, Burdurlu’dan söz eden, 127 ayrı kitap yayınlayan, yazılarının yayınlandığı gazete ve dergi sayısı (kapananlar dahil) 3 bin 540’a ulaşan, değişik kuruluşlardan 215 plaket alan İsa Kayacan’ın kitap bağışlarının detayı şöyle:
- Önceki yıllarda değişik il ve ilçe kütüphane,
ilk, orta, lise kitaplık ve okuma odalarına------------------------------------: 4.835
-Burdur İl Halk Kütüphanesine -------------------------------------------------: 5.978
-Tefenni İlçe Halk Kütüphanesine----------------------------------------------: 2.850
-Burdur merkez ve merkez dışına----------------------------------------------: 6.207
-Azerbaycan Asya Üniversitesine----------------------------------------------: 165
-Azerbaycan Vektor Beynelhalq Elm Merkezi’ne------------------------: 167
-Burdur Araştırmacı- Yazar ve Şairler Derneği----------------------------: 350
-G.Ü.İletişim Fakültesi Dekanlığına---------------------------------------------: 172
-Kerkük’teki Türkmenlere----------------------------------------------------------: 316
-Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Gn. Müd.-: 220
-Ece Köyü Prof. Dr. İsa Kayacan Kütüphanesine
(7.450 kitap ve dergi ile 01.11.2008’de açıldı.) Şimdiki sayı-----------: 8.130
- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kütüphanesine-----------: 210
- MAKÜ, Tefenni Meslek Yüksek Okulu Kütüphanesine---------------: 320
Toplam------------------------------------------------------------------------------
: 29 bin 920
Burdur’a ulaştırdıklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü aracılığıyla gönderen İsa Kayacan’ın, tek başına ülkemiz eğitim ve kültürüne yapmakta olduğu bu hizmetlerinin devamı olarak, MAKÜ Kütüphanesiyle, Tefenni Meslek Yüksek Okulu Kütüphanesine kitap ve dergi göndermeye devam edeceği öğrenildi.
Teşekkür Belgesi: Sayın İsa Kayacan; İlimiz Halk Kütüphanesine yapmış olduğunuz kitap ve dergi bağışıyla koleksiyonumuzun zenginleşmesine katkınızdan dolayı teşekkür ederim. (Kaya Uyar, Burdur Valisi, S.47- 06.06.2000)
Plaket: Sayın İsa Kayacan; Bilgi hazinenizin kaynağını teşkil eden özel kütüphanenizi bağışınızdan dolayı şükranlarımızı sunarız (Türk Kütüphaneciler Derneği Burdur Şubesi, 2000)
İsa Kayacan’ın, Burdur çıkışlı yayınları:
1. Burdur Hatırlamaları (Genişletilmiş 2.baskı, Ocak 1991),
2. Burdur’un Saz ve Söz Ustaları (I -Ağustos 2005),
3. Şiirlerle Burdur (I-Burdur Belediye Başkanlığı yayını, Eylül 2005),
4. Hikâyeleriyle Teke Yöresinin Başkenti Burdur Türkülerinden bir demet çeşitleme (Ekim 2009),
5. 127. kitabı “Burdur Destanı- Bensiz Olmaz” Burdur TSO yayını olarak Aralık 2009’da günyüzü gördü.
6. Teke Yöresinin Başkenti Burdur’un Saz ve Söz Ustaları (II-hazırlanıyor)
7. Şiirlerle Burdur (II –hazırlanıyor) ***
YAZARLARIN GÖZÜ VE KALEMİYLE

İSA KAYACAN
* İsa Kayacan, Budur’un Tefenni ilçesinin Ece Köyü’nden çarığıyla yırtık poturu, yamalı gömleğiyle çıkmış, insan üstü bir irade, yılmak, yorulmak bilmeyen bir çalışma (çaba ile ) koşmuş, koltuk değneğine dayanmadan “bende varım” diyebilmiş, ipek böceği gibi kozasını örmüş, balarısı gibi peteğini balla doldurmuştur.
(A.Tufan Şentürk Ankara)
* Oturdum bir hesap yaptım. Ne mi? Nasıl, nasıl mı? Biliyorsunuz ben aynı zamanda mühendisim. Yaptığım hesaba güvenebilirsiniz. Asla yanılmam: Hesap şu: Şayet İsa Kayacan, bir ömür harcadığı kağıtları yazmayıp sadece bir yerde toplasaydı, ülkemizin en büyük kağıt tüccarı olurdu. Veya bu kağıtları satıp parasıyla inşaat yaptırsaydı, 8 adet sarayı, 10 adet yatı ve 20’şer katlı 90 adet apartmanın sahibi olurdu, diyorum. Bunu iddia ediyorum. Siz bu hesabın üzerine bir de kitaplarına harcadığı zamanı, 28 sayı süren “ Ece Sanat Dergisi”ni de paraya çevirerek ekleyin, neler neler göreceksiniz...
İsa Kayacan, bir yazı fabrikatörüdür. Anadolu Basınının hamisi, babası ve fikir hocasıdır. Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidiniz, orada bir gazete yayınlanıyorsa, mutlaka Kayacan’ın bir köşesi vardır. Hem de günlük olarak makale yazılan bir köşe. Bu kadar il ve ilçe gazetesinde hem de günlük köşe yazarı olmak, Türkiye’de hiçbir yazara nasip olmamıştır ve hiçbir yazar bunu başaramamıştır. Bunu sadece, İsa Kayacan gibi bir yazı fabrikatörü başarabilirdi. Başardı da. (Mustafa Ceylan - Ankara)
* “İşte Hayatım” kitabını okuduktan sonra anladım ve karar verdim ki, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olsaydım, Kızılay meydanına Dr. İsa Kayacan’ın heykelini mutlaka dikerdim. (Abdülkadir Güler - Söke)
* İsa Kayacan hem ülkemiz, hem kültürümüz, hem edebiyatımız, hem de geleceğimiz için bir kazançtır. Ne mutlu ki, ülkemiz İsa Kayacan gibi bir insanı yetiştirdi. Ve ne mutlu ki, gelecek nesiller için örnek gösterilebilecek yegâne insanlardan birine sahibiz (Nur Sümeyra- Ankara)
* Herkesin diyemediği bir sözcük var aklımın ucunda: “İsa Kayacan, peygamber gibi adamdır”... Duygusallığı, inceliği, yardımseverliği, sevecenliği ve sabrı ile bu unvanı hak etmiyor mu? (Ünal Şöhret Dirlik - Fethiye)
* Türkiye’nin en süratli yazarı ve şairi İsa Kayacan’ın yazarlığının ibresini 200 km’yi gösteren bir otomobil olarak görürsek, O’nun otomobili 160-170 km süratle kullandığını söyleyebiliriz. (Kerim Özbekler -Nazilli)
* İsa Kayacan, Anadolu Basın tarihi içinde, bugüne kadar en geniş anlamda yazışma diyaloğu kurmuş, bir anlamda rekor kırmış bir kalemdir. (Dr. Sami Ateş - Ankara)
* İsa Kayacan, kendisini Anadolu Basını’na, Burdur’un sanat ve folkloruna, dolayısıyla Türk Kültürüne adayan, derviş edalı bir şair, yazar, gazeteci ve gönül adamıdır. (Dr. Osman Oktay-Ankara)
* Anadolu’nun kalbi olan Dr. İsa Kayacan’ın “İşte Hayatım” adlı eserinde, usta kalemin yaşamı ve sınırlar ötesindeki başarıları, ülkesinin tanıtımında oynadığı rolleri anlatılıyor. O’nun Burdur’da ve Türkiye’nin her köşesinde, anıtının, heykelinin, dikileceğini, kendisine profesörlük unvanı verileceğini düşünüyorum. (Şemsettin Küzeci- Ankara)
* Gerek Türkiye’de gerekse diğer Türk dilli ülkelerinde, İsa Kayacan isminin karşısında, bu gibi veyahut buna benzer, çoklu sayıda örneklere rast gelmek pek mümkün olmuyor. O, “çağdaş Türk edebiyatının - matbuatının canlı klasiği”, “çağdaş matbuatının Yunus Emre’si”, “Destanlaşmış efsanevi insan” veyahut “Türk matbuatının imparatoru” unvanlarını, öz zahmeti, öz istidadı, öz helalliği, öz samimiyeti ve öz gayreti ile kazanmıştır. İsa Kayacan, insanlık adına yaraşan yeryüzündeki bütün deyimlerin hepsini, ana sütü gibi helal ve hak etmiştir. (Prof. Dr. Elçin İskenderzade, Bakü-Azerbaycan)
* Dolu dolu bir basın ve yazı hayatı. Dişiyle, tırnağıyla, yardımsız ve gönül sevgisiyle inşa ettiği bir hayat bu... Tek başına kazandığı şöhret ve de hak edilerek elde edilen unvanlar. Bir köy çocuğunun gelebileceği, elde edebileceği ne varsa desteksiz- hatta zaman, zaman köstek görerek- bugün İsa bey’in en büyük kazancıdır.
Aldığı ödüller onun alnının teriyle kazandıklarıdır. Dürüst, sevecen, dost yanlısı, güvenilir kişiliği onu hep sevdirmiştir. Mütevaziliğinin yanında hep başkalarını düşünmüş, onlara vermiştir vereceklerini. (Prof. Dr. Hayrettin İvgin)
* Yazdığı, bütün memleket sathına bir ışık yağmuru gibi serptiği binlerce makale, yüzlerce kitap… Bunlar ayak izleri İsa Kayacan’ın. O zirvede şimdi. Dağın en yüksek noktasında, bir heykel gibi gururla duruyor. (Rızâ Akdemir, Ankara)
* İsa Kayacan; Bir şiir doktoru, Anadolu basınının hastalıklarına karşı ilaç, reçete… Moral ve teşvik pirimi üreticisi… Yazı ve dost hamalı... Makro Paşa’nın Anadolu basınındaki adresi… Her ilçeye kadar uzanmış imzasıyla, yazanın ve okuyanın duayeni. İsa Kayacan, inanınca “Kayadan can” çıkaran bir dost... (Mehmet Uzer, İzmir )
* İsa Kayacan; insanları bilgileriyle yücelten bir üstünlük abidesidir. (Kemal Petricli, Köln-Almanya)
* İsa Kayacan’ın; Gazateci- yazar, kültür adamı olarak, yapıtlarıyla sürdürdüğü katkı, önemli toplumsal kazanımdır. (Yekta Güngör Özden- Ankara)
* İsa Kayacan; Anadolu kültüründe edebi bir merkezdir. O, edep ve edebiyat zenginliğini kendisinde toplayan müstesna bir isimdir. (Mehmet Nacar- Gaziantep)
* İsa Kayacan; halkına şerefle hizmet eden insanlardandır. O, sadece Türkiye’nin değil, Türk dünyasında yaşayan insanların derdini çekiyor. Azerbaycan Türklerinin tabirince desek; İsa Kayacan, kişi gibi kişidir. Sözü özünde, özü özünde. (Doç. Dr. Tamilla Abbashanlı, Bakü- Azerbaycan)
* Hiçbir şartın esiri olmadan, yazmaya devam eden, Göller yöresinin değerli şahsiyeti olan İsa Kayacan, aynı zamanda Anadolu Basınının gönüllü mensuplarındandır. Yazdığı yazıları ölçüye vuracak olursak, ekvatoru birkaç defa dolaşır. O, aynı zamanda “bir dünya insanı”dır. (Melahat Ecevit- Isparta)

Hiç yorum yok: