13 Mayıs 2010 Perşembe

KONUK YAZAR:
İSA KAYACAN’DAN: BURDUR DESTANI “BENSİZ OLMAZ”
Ünal Şöhret DİRLİK
Bu kitap İsa Kayacan’ın da destanı bir deyişle. Tefenni İlçesi ve Ece Köyü’nün bu çalışkan evladı Kayacan Burdur’un destanını yazmış. Tamamı 354 sayfa, oku oku bitmez, öyle güzellikler anlatılıyorki, bitmesi de istenmez. Burdur’un her şeyi var bu kitapta. Burdurluların ağzından, Burdur’da görev yapan yöneticilerin ağzından, Burdurlu olup yurdun değişik yerlerinde görev yapanlarla Burdur’un suyunu içenler ve Burdur’u sevenlerin kaleminden çok güzel konulara geçit resmi yapıyor gözlerinizin önünden.
İlk sayfada şu bilgiler var. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası(BUTSO) NUN Kitap Serisinin üçüncü kitabı.
Türkiye’de “ilk kez” bir ilde yaşayan ve yaşatılan özellik ve değerlerinin manzum türüyle anlatılışı ve yayınlanışı olan bu araştırma, inceleme ve yorumlama; Burdur Gazetesi’nin 18 ve 25 mayıs 2009 tarihleri arasındaki sayılarında yayınlandı.” açıklamasını görüyoruz. Baskı tarihi Aralık 2009.
Bu kitabın tam adı: “Burdur Destanı, Bensiz olmaz” başlangıçta anlattığım gibi Burdur’un suyunu içen, Burdur’a hizmet eden, Burdurlular bu manzum destanda yerlerini almışlar. İsa Kayacan; Burdur’lu olanların yanı sıra Burdurlu olmayıp Burdur için bir şeyler söyleyen sanatçılara da geniş yer vermiş bu kitabında.
Şiir ve yazılarıyla Burdur’u Burdur’luyu anlatan Burdurlu olmayan şair, yazar ve gazeteciler bölümünde:Ermenekli Ahmet Tufan Şentürk, Ankara Elmadağlı Şair Mustafa Ceylan, Kastamonulu Folklor uzmanı Nail Tan, Samsunlu Araştırmacı yazar Hayrettin İvgin,
Develili Aşık Ali Çatak, Fethiyeli Ünal Şöhret Dirlik,Ispartalı Mehmet Doğan Silleli,İzmirli Özen Gülay Atacan, Dalamanlı Birdal Can Tüfekçi, Anamurlu Yörük çocuğu Celal Oğan, Ankaralı Ekrem Doğan, Ankara Anayurt Gazetesi İmtiyaz sahibi Naci Alan, Tefenni’de uzun yıllar görev yapan bankacı Yalçın Karataş, Artvinli Fuat Altun, Afyonkarahisarlı Selçuk Alparslan,Kırşehirli Vedat Fidanboy, Mardinli Ozan Mahmut Akay, Ispartalı Melahat Ecevit, Ispartalı Hilmi Özdemir, Ispartalı Zeki Çelik,Konya Ereğlili Mustafa Nevruz Sınacı,Ankaralı Aysel Al, Kilisli M.Yahya Efe,Simavlı Asım Kısbet, Trabzonlu Sami Ateş, Kırşehirli Ahmet Tekeş,Afyonkarahisarlı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Araçlı İsmail Kara, Ankara’dan İ Zeki Aparı, Cafer Külahlıoğlu ve Ali Bavuk, Kızıltepeli Abdülkadir Güler, Yozgatlı Gazeteci Ahmet Sargın, Yozgatlı Murat Duman, Karslı Aytekin Aydın,Azerbaycanlı Prof. Dr.Elçin İskenderzade, Azerbaycanlı Prof. Dr.Celil Gariboğlu Nagıyev, Azerbaycanlı Doçent Dr..Tamilla Abbashanlı ve ressamlar….İşte yazılanlardan bazıları:
Fethiye kültürünün,
Zirvesinden seslenen,
Burdur’u,
Burdurluyu seven,
İsa Kayacan’ı,
Yıllardır yazıp,
Yayınlayıp, dillendiren,
Fethiyeli Ünal Şöhret Dirlik,
Benim…Bensiz olmaz.
***
Burdur’un
Telli duvaklı,
Şair gelini,
Büyüğü-küçüğü,
Bileni,
Şairlerimiz arasında,
Önde geleni,
Dalamanlı Birdal Can Tüfekçi,
Benim.. Bensiz olmaz.
***
Milli Eğitim camiasında
Türkçe öğretmenliği, idarecilik
Şube müdürlüğü yapan
Araştırmacı-şair ve yazar olan
Emeklilik sonrası
Söke İlçesinde yaşayan,
Yazılarında
Burdur ve Burdurluyu anlatan
Kızıltepeli
Abdülkadir Güler
Benim…Bensiz olmaz.
Ayrıca İsa Kayacan hakkında yorumları olan yazarlar ne diyor:
Ünal Şöhret Dirlik:İsa Kayacan, sadece Burdur’un değil, Türkiye’nin hemşehrisidir.O’nunla kırk yıldır tanışıyorum, çalışıyorum. Yazdıkları, yayınladıklarının büyük bölümü Burdurla, Burdurluyla ilgilidir.(01.11.2008-Ece köyü)
Recai Şahin:*İsa Kayacan’ın ikincisi, asla ve asla yoktur ve hiçbir zaman olmayacaktır. Bir gün onu tam anlatabilecek bir sözcük veya terim bulunursa , o sözcük veya terim “asrın icadı” olacaktır.
Ali Gözütok: Küçük yaşında çıktı/Yeşil Burdur ilinden/Kim uzatmışsa tuttu/ Yad-yabancı elinden (Dalaman -2007)
Birdal Can Tüfekçi: Bunca yıl çalışmış, örnek bir lider / Bir deryadır, bilgin, ummana gider / Burdur hep seninle iftihar eder / Bulunmaz bir eşin İsa Kayacan.
Dalaman(12.07.2007)
Bu güzel ve kıymetli eserle Burdurluyu, Burdur’a hizmeti geçenleri, İnsuyu’ndan içenleri, Burdur için bir şeyler söyleyenleri İsa Kayacan şiirsel bir duyguyla anlatmıştır.

Hiç yorum yok: