5 Haziran 2010 Cumartesi

KÜLTÜRÜMÜZ İÇİNDEKİ
BURDUR DOĞUMLULARDAN BİR GENELLEME
Prof. Dr. İSA KAYACAN
T.C.
BURDUR VALİLİĞİ
ÖZEL İDARESİ
Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü Ve Turizm Sempozyumu
Tarih: 03 – 04 - 05 Haziran 2010
Yer: MAKÜ Konferans Salonu -Öğretmenevi (Burdur)
A- BURDUR

GİRİŞ
Edebiyatımız, kültürümüz içinde, Burdur çıkışlı isim ve imzalar olarak bilinen ve edebiyatımız ve kültürümüze katkılarıyla onur ve gurur duyduklarımızdan bazıları, bir genelleme içinde şöyle sıralanmakta: (Önce kısa bir Burdur anlatımı);
Burdur; Bir sevdadır,
Burdurlu; Sevgi yumağıdır,
Burdur; İnsandır, vatandır, topraktır,
Burdur; Hasrettir, özlemdir,
Burdur; Huzur kentidir,
Burdur; Curadır, bağlamadır, kabak kemanedir sipsidir.
Burdur; Beyköylü Ali beydir, Tefenni’li Ali beydir.
Kemerli Gaz Amad’dır.
Burdur; Düğün havalarından, eşkıya havalarına,
Avşar beylerinden, oyun havalarına, gurbet
havalarına uzanıp giden, uzunca bir yoldur.
Burdur; Güllük dağından- Genç Ali’ye, Aksulu’lu Osman
Ağa’ya, Arvallı’lı Hatça’ya, duyulan sevdalarda,
mertlikte, kahramanlıkta, türkü türkü, dilden
dile dolaşıp gelen sımsıcak bir el’dir, bölgesel
dildir, güçlü - kuvvetli koldur.
Burdur; Teke havalarında, teke zorlatmalarında,
Teke zeybeğinde, ağır serenler, Tefenni ve
Bucak zeybeklerinde;
- Çalımdır, edadır,
- Kol ve ayak hareketlerinin uyumudur,
- Zeybeklerin duruşudur,
- Yere çift vuruştur,
Bir kahraman, bir efe edasıyla,
Gönül gönüle duruştur.
Burdur; Testi kebabı, şiş köfte (Burdur şiş), kabak tatlısı,
Burdur muhallebisidir.
Burdur; Damak tadı, ceviz ezmesidir.
Ben Burdur’um,
Ben Burdur’um,
Ben Anadoluyum,
Hasret, hasret,
Duygu, duygu,
Özlem, özlem,
Bayrak, bayrak,
Türkiye, Türkiye,
Burdur benim, benim,
Burdur benim… Bensiz olmaz.
B- ŞAİR – YAZAR VE SÖZ USTALARI
1-Şeyh Sinani Rumi Burduri: Burdur’un yetiştirdiği büyük bilginlerdendir. Bursa’da Ahmet Paşa Medresesinde müderris olarak görev yaptı. 1505 yılında vefat etti. Tepe mezarlığında toprağa verildi. Elyazması dört eseriyle biliniyor.
2-Fedayi Mehmet Dede: 16. yüzyıl tasavvuf şairi olarak biliniyor. Divan-ı Fedayi adıyla yazdığı divan, Milli kütüphanede bulunmaktadır. Ölümü 1577 olarak kaydediliyor.
3-Molla Sinan Burduri: Hamit ilinin Burdur beldesinden olan Molla Sinan efendi, Bursa’da Beyazıtpaşa, Edirne’de Taşlık Medreselerinde müderrislik yaptı. 1627’de Medine-i Münevvere’de mollalığı ihsan olundu. Mısır’dan gemi ile Yembu iskelesine çıkarak yola devam ederken, yolda vefat etti. Cenazesi Medine’ye getirilerek, Cennetül-Bekada toprağa verildi.
4-Servi yada Derviş Servi: Divan şairi olarak 16. yüzyılda yaşadığı biliniyor. Servi adı takma addır.1597 yılında vefat etti.
5-Halil Hamid Paşa: 1736 yılında doğdu. 1785 yılında vefat etti. Tezkerecilik, Reisül- küttaplık ve Sadaret Kethüdalığı (İçişleri Bakanlığı) yaptı. 1782’de Sadrazam oldu. Daha sonra Cidde ve Habeşistan Valiliği’ne atanması üzerine, görevine giderken Bozcaada’da başı kesilerek öldürüldü.
6-Halil Efendi Burduri (Muhaddis): Sayılı bilginlerden olan Muhaddis Halil Efendi, Burdur ili Gölhisar ilçesi Kızıllar köyündendir. Müderris olarak pek çok talebe yetiştirdi. 1852 yılında Burdur’da vefat etti, Demircioğlu mezarlığında toprağa verildi.
7-Küçük Şeyh Mustafa Efendi: Burdur Müftülüğü yapan Mustafa Efendi 1824 yılında medrese içinde yeniden yaptırdığı Kütüphaneye 500 ciltlik kitap koyarak vakfetti. 1827 yılında vefatla aramızdan ayrıldı. Yaptırdığı kütüphane binasının güneyinde toprağa verildi.
8-Hattat Osman: 18. yüzyılda yaşadı. Kendisiyle ilgili fazla bilgi bulunamamıştır.
9-Hattat Kayışzade Hafız Osman Efendi: Burdur medreselerinde yetişti. Hayatını, Kur’an-ı Kerim yazmakla geçirdi. 106 Kur’an-ı Kerim yazdı. İstanbul Merkez Efendi mezarlığındaki kabir taşına (M.1984) yılı kaydedilmiştir.
10-Mehmet Öğütçü (Hatip Hoca): Açık fikirli, yenilik taraftarı değerli bir din adamı olan Mehmet Ögütçü, “İslam Dini” adında bir kitap yayınladı. 20 Ekim 1945 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
11-Ömer Rıza Doğrul: 1893 yılında doğdu. Mehmet Akif Ersoy’un damadı olan Ömer Rıza Doğrul, kuvvetli kalemiyle, Türk kütüphanesine önemli hizmetlerde bulundu. “Asrı Saadet” adındaki büyük İslâm tarihi “Tanrı Buyruğu” adındaki Kur’an-ı Kerim tercümesi başta olmak üzere telif ve tercüme 70’den fazla eser yazdı. 13 Mart 1952 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
12-Mehmet Hatiboğlu: 1877 yılında Burdur’da, vaizlik ve müftülük yaptı. “Ana Kaynaklarına Göre İslâm Dini”, “Usul ve Tatbikat” adlı kitapları yayınlandı. 23 Ekim 1945 tarihinde vefat etti.
13- A. Hamdi Kasapoğlu: 1907 yılında Burdur’da doğdu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerinde bulundu. “Halka Din Rehberi” adlı kitap başta olmak üzere değişik kitaplar yayınladı.19.05.1986 tarihinde vefat etti.
14-İbrahim Zeki Burdurlu: 1922 yılında Burdur’da doğdu. Gazi Terbiye Enstitüsü’nden mezun oldu. Lise ve Eğitim Enstitülerinde, Türkçe, Edebiyat öğretmenliği yaptı. Burdur Ortaokulu’yla, Burdur Lisesi’nde Türkçe öğretmeni olarak çalıştı. İlk kitabı “Toprak İnsanları”nı 1945 yılında yayınladı. Şiir ve araştırmalarının yanısıra, masallar ve oyunlar da yazdı. İbahim Zeki Burdurlu’nun “Burdur” adlı şiiri, burayı ince desenli halıları, zeybeği, türküleri, üzümleriyle anlatmaktadır. 1984 yılında İzmir’de vefat etti.
15-Fakir Baykurt: 1929 yılında Yeşilova’ya bağlı Akçaköy’de doğdu. 1948 yılında Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ve bir yıl ABD Indiana Üniversitesi’nde okudu. Köy öğretmenliği başta olmak üzere değişik görevlerde bulundu.
Sanata şiirle başlayan Fakir Bayburt, köy gerçeklerini işleyen romanlar, öyküler, makaleler, film metinleri, romanlar, yazdı. Yılanların öcü, Tırpan, Irazcanın Dirliği kitaplarından bazıları olarak sayılıyor. Değişik gazetelerde yazıları da yayınlanan Fakir Baykurt, 12 Ekim 1999 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
16-Hüseyin Akbaş: 1927 yılında Burdur’da doğdu. Gönen Köy Enstitüsü’nde okudu. Anılarını “Gerçek Düşünce ve Eğitim” adlı kitapta topladı.
17-Halit Asım Demirsoy: 1918 yılında doğdu. 1941 yılında vefatla aramızdan ayrıldı. Ölüm temini işleyen şiirlerini “Ölüm” adlı kitapta topladı.
18-Azime (Karabulut) Korkmazgil: 1933 yılında Burdur Ağlasun’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi. Değişik eğitim kurumlarında, son olarak da Ankara Eğitim Enstitüsünde öğretmen ve yönetici olarak görev yaptı. Öykü yazarı ve ozan Hasan Hüseyin Kokmazgil’in eşi olan Azime (Karabulut) Korkmazgil 1986 yılından bu yana Ağlasun’da yaşadı.
19-Özgül Özgüven: 1935 yılında Burdur’da doğdu. Ankara Tıp Fakültesi’ni bitirdi. “Yağmur Tutan Güzellik” adlı dördüncü şiir kitabını yayınladı.
20-Muammer Susuzlu: 04 Temmuz 1935 tarihinde Burdur’da doğdu. Orta ve lise eğitimini Burdur Lisesi’nde tamamladı. Değişik alanlarda çalıştı. “Yaşam” isimli şiir kitabıyla “Gülşen” adlı bir sanat dergisi yayınladı. Son şiir kitabı “Gözlerin” le dikkat çekti. 20.07.2009 tarihinde vefat etti.
21-Mustafa Asoğlu: 1943 yılında Yeşilova ilçesinin Kayadibi köyünde doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünden mezun oldu. Van, Burdur ve Bingöl Sanat Enstitülerinde öğretmenlik yaptı. İlk kitabı, “Et, Ekmek-Karanfil” adıyla yayınlandı. “Ulusu” adlı kitabı milliyet yayınları arasında günyüzü gördü.
22-İsa Kayacan: 20 Eylül 1943 tarihinde Burdur ili Tefenni ilçesi’ne bağlı Ece Köyü’nde doğdu. Ortaokulu Tefenni’de, Liseyi Ankara’da, Lisans eğitimini de A.Ü. AÖF Halkla İlişkiler bölümünde tamamladı. Gazetecilik yaptı. Değişik alanlarda 127 ayrı kitap, Ece adlı bir sanat dergisini 28 sayı yayınladı. 3 bin 540 ayrı gazete ve dergide 31.12.2009 tarihi itibariyle 41 bin 125 makalesi yayınlandı. Azerbaycan’dan iki fahri doktora, bir fahri profesörlük payesi alan Kayacan, 11 ayrı Bakanın basın danışmanlığını yaptı. Doğum yeri Ece Köyünde, 8 bin dolayında kitap ve derginin yer aldığı “İsa Kayacan Kütüphanesi”nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Özellikle, Burdur’a yönelik “Burdur Hatırlamaları” ve “Burdur’un Saz ve Söz Ustaları” adlı kitaplarıyla, ilgili çevrelerin dikkatini çekti. İsa Kayacan 21 Mayıs 2009 tarihi itibariyle buraya bir not koymak istiyor:
-Mayıs 2004’te yayınladığım 20 bölümden oluşan 720 sayfalık “İşte Hayatım” adlı kitabımda belirttiğim, resmi görevlerimin yanında, gazete, dergi ve kitaplarla fazla uğraştığım için, çevreme, aileme fazla vakit ayıramadığımı bu nedenle sıklıkla eleştirildiğimi, bir gün rahmetli eşimin, Bakanlarla çalıştığım dönemlerden birinde sıklıkla geç geldiğim günlerden birinde, evdeki çalışma masama; “Karın olarak, bazı konuları görüşmek üzere, senden randevu istiyorum” kelimelerinin bulunduğu not bıraktığını üzüntüyle ama bir gerçek olarak hatırlarken; 21 Mayıs 2009 tarihinde, ilköğretim 4 üncü sınıfa giden torunum Nazlı Aykut’un buz pateni çalışması sonunda oradan çıkarken; “Dede, sen kitap yazmayı, gazetelerde yazmayı bırak artık. Emekli oldun. Herkesin dedesinin o kadar vakti var ki, onlar sevdikleriyle ilgileniyorlar..Sen, sevdiklerinle ilgilenemiyorsun.Ben seni daha fazla görmek istiyorum.” deyişini, ciddi bir ikaz olarak kabul ettim. Ama, neyi, nasıl yapabilecektim, Nazlı’nın eleştiri ve ikazının temelindeki gerekçeleri, beklentileri nasıl cevap verebilecektim!..
23- Osman Oktay: 1951 yılında Bucak ilçesinde doğdu. 1974 yılında AÜ DTCF’den mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’yla TRT’nin değişik kademelerinde görev yaptı. Değişik ödüller alan Osman Oktay, çocuk edebiyatıyla ilgili yazı ve yayınlarıyla dikkat çekti.Pek çok senaryonun altına imza koyan Oktay’ın Bilge Kağan, Manas Destanı, Göç Destanı adlı kitapları başta olmak üzere pek çok kitabı yayınlandı.
24-Arslan Özbey:1956 yılında Tefenni’de doğdu. AÜ- Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Ankara Radyosunda, eğitim ve kültür programları hazırladı, metin yazarlığı yanında, değişik ilçelerde Kaymakamlık görevinde bulundu.
25-Abdullah Aşçı: 06 Haziran 1921 tarihinde Burdur’da doğdu. İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden mezun oldu. Hikaye, düz yazı ve şiirleriyle dikkat çeken Aşçı, 1960 yılında ilk kitabı “Bekar Adam”ı yayınladı. Abdullah Aşçı; “Yazar oldum. Gün gelir satar da olurum.” görüşüyle dikkat çekti.
26-Binnur Şener: 14 Aralık 1947 tarihinde Burdur’da doğdu. Annesinin istememesi üzerine ortaokuldan ayrıldı. Koyu bir Fakir Baykurt hayranı olan Binnur Şener ilk kitabını “Fakirin Kıyısında” adıyla yayınladı.
27-Atila Özer: 1949 yılında Burdur’da doğdu. Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin İnşaat bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Yrd. Doç. ve Açıköğretim Fakültesi Televizyonunda Grafik Bölümü Başkanlığı görevlerinde çalıştı. 1973 yılında karikatür çizmeye başladı.
Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergi açtı. Yarışmalarda birincilik, ikincilik, üçüncülük olanları başta olmak üzere değişik ödüller aldı.
28- Dr. İrfan Akay: 1944 yılında Gölhisar ilçesinin Armutlu köyünde doğdu. 1961 yılında İ.Ü.Tıp Fakültesine girdi. Askeri Tıbbiye’ye başvurarak, öğrenimini askeri Tıbbiye’li olarak yaptı. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Burdur Devlet Hastanesinde görev yaptı, emekli oldu. Burdur Türk Ocağı Başkanlığı görevini yürüttü. Değişik gazetelerde sosyo-kültürel ağırlıklı yazılarıyla dikkat çekti.
29-Gülbahar Ünlü: 1963 yılında, Tefenni ilçesinin Yuvalak köyünde doğdu. İktisat fakültesinden mezun olduktan sonra değişik alanlarda çalıştı. Şiire olan aşkı yüzünden sekreterlik, hizmetçilik, seyyar satıcılık yaptı. Uzun süre İstanbul’da yaşayan Gülbahar Ünlü ilk kitabı olan “Tutkunun Gönüllü Sürgünleri”ni 1996 yılında yayınladı.
30-Sebahat Gümüş:14 Mart 1954 tarihinde Yeşilova ilçesinin Akçaköy’ünde doğdu. Liseyi öğretmen okulunda, yüksekolulu AÖF’de tamamladı. Değişik okullarda öğretmenlik yaptı. Merkezi Burdur’da bulunan Araştırmacı, Yazar ve Şairler Derneğinin Başkanlığı görevini yürüten Sebahat Gümüş, ilk şiir kitabı “Gizemli Duygular”ı yayınladı.
31-Müzeyyen Düdük: 1929 yılında İzmir’de doğdu. 12 yaşında şiir yazmaya başlayan Müzeyyen Düdük 2004 yılında “Gönüllerden Gönüllere” adlı ilk şiir kitabını yayınladı.
32-Ahmet Ali Bilgen: 1946 yılının son günlerinde Ağlasun ilçesinin Mamak köyünde doğdu. Muğla İlk Öğretmen Okulu’nu, arkasından Ankara Gazi Orta Öğretmen ve Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Gümüşhane’den Uşak’a, Ankara’dan Burdur’a değişik yörelerdeki okullarda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak 28 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Ahmet Ali Bilgen değişik gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
33-Hanım Akçay: Burdur ilimizin Kemer ilçesinde dünyaya geldi. “Erkek çocuğu bekleyen aileme 1 Nisan şakası gibi, kız çocuğu olarak dünyaya gelmişim” diyen Hanım Akçay, Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde masa tenisi antrenörü olarak çalıştı. Müzik öğretmenliği yapan Hanım Akçay’ın gazete ve dergilerde şiirleri ve köy çıkışlı roman denemeleri yayınladı.
34-Dr. Yusuf Ekinci:1943 yılında Burdur’da doğdu. Necati Bey Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. Değişik görevlerde çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Burdur Milletvekilliği yaptı.
35-Ziya Yüce: Bucak doğumlu. Bağ-Kur Genel Müdürlüğünde, Başbakanlıkta, Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Şiir kitapları yayınlandı.
36-Güner Özkan: 1944 yılında Burdur’un Gölhisar ilçesinde doğdu. İstanbul, Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümünden mezun oldu. Liselerde öğretmenlik, İl kültür Müdürlüğü yapan, Türkiye’de pek tanınmayan çalgılarla ilgili araştırmalar yapıp, uygulamaya koyan, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü olarak çalışan, Güner Özkan’ın “geleneksel Türk Çalgıları” koleksiyonu bulunuyor.
37-Sadık Deda: 1947 yılında İzmir’de doğdu. Burdur nüfusuna kayıtlı olan, Sağlık ve Sosyal yardım Müdürlüğünde Personel Şube Müdürü olarak çalışan,1962-1969 yıllarında futbol oynayan, 1969 yılında futbol hakemliğine başlayan Sadık Deda, FİFA listesinde yer aldı. Türkiye liglerinde maç yönetti. Yurtdışında 25 müsabakada hakem olarak görev yaptı.
38-Mustafa Karaca: 1949 yılında Burdur’da doğdu. Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Avukatlığının Yanında ressamlığıyla da ünlenen, değişik ödüller alan, Burdur Müzik ve Folklor Derneğinin kurucuları arasında yeralan, bu derneğin TSM koro çalışmalarına ud ve ney çalarak katılan Mustafa Karaca, bu koronun şefi olarak da hizmet verdi.
39-Leyla Buhara: 1950 yılında Burdur ili Yeşilova ilçesinde doğdu. Öğretmenlik yaptığı yıllarda güzel sanatların her dalıyla ilgilenen, şiirleri bestelenen, yağlı boya çalışmalarını sergileyen Leyla Buhara’nın bazı tabloları Kültür Bakanlığı koleksiyonununda bulunuyor.
40-Esengül Boyacıoğlu İnalpulat:1958 yılında Burdur’da doğdu. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Ebru işçiliğinde sanatın inceliklerini öğrencilerine aktardı.
41-Asuman Şenel:1958 yılında Sivas’ta doğdu. Atatürk Ünv. Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Hikayeleriyle ödüller aldı. “Burdur Geleneksel Giysileri ve Giysi Aksesuarları” adlı kitabı Valilikçe yayınlandı.
42-Kadir Ertaş: 1961 yılında Burdur’un Kemer beldesinde doğdu. PTT’de memur olarak çalıştı. AÜAÖ Fakültesi Ev İdaresi Bölümünden mezun oldu. Değişik konularda yayınlanan pek çok şiiri bulunuyor.
43-Halil Erdem: 1961 yılında Burdur’un (Dirmil) Altınyayla ilçesine bağlı Çörten köyünde doğdu. Gazi Ünversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun olan Halil Erdem, ilk şiir kitabını 1990 yılında yayınlandı. Sonraki yıllarda,değişik konulardaki kitapları günyüzü gördü.
44-Yusuf Erkan:05.08.1970 tarihinde Gölhisar’a bağlı Evciler köyünde doğdu. Gazi Ünversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi “Konaklama İşletmeciliği” bölümünden mezun oldu. Burdur’un folklor ve turizmiyle ilgili değişik kitapları yayınlandı.
45-Nadir Aşçı: 24.09.1976 tarihinde, Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı, Beyköy beldesinde doğdu. Karadeniz Teknik Ünv. Sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan Nadir Aşçı, değişik okullarda öğretmenlik yaptı ve şiirlerini bazı kitaplarda topladı.
46-Osman Gülmen: 1926 yılında Bulgaristan’da doğdu. Tahsilini eski usul ve eski yazı üzerinden yaptı. Bulgaristan’da “Türkiye lehine casusluk” yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. 1956 yılında hapisten salıverildi. Taşocaklarında çalıştı, öğretmenlik yaptı. Lise mezunu olan, 20.11.1969 tarihinde Türkiye’ye göç eden, Tefenni’ye gelen, Tefenni Belediyesinde muhasiplik yapan Osman Gülmen, “Tefenni” kitabının yazarları arasında, Fatih Şimşek’le birlikte yeraldı.
47-Fatih Şimşek: 1976 yılında Burdur’un Tefenni ilçesinde dünyaya geldi. Lisansını Gazi Ünv. Kamu Yönetimi bölümünde tamamlayan, Yapı Kredi Bankası ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde çalışan Fatih Şimşek, “Tefenni” kitabının yazarları arasında, Osman Gülmen’le birlikte yeraldı.
48-Murat Özmen: 1932 yılında, Burdur’un Karamanlı ilçesinde doğdu. İstanbul Ünv.Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Lise ve Yüksek Okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı. Değişik dergilerde yazdı, pek çok kitabı yayınlandı.
49-Rıza Bulut: Burdur’da doğdu. Öğretmenlik yaptı. Burdur Gazetesinde makaleler yazdı. 31 Aralık 2008 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
50-Süleyman Sırrı Taraşlı: 1931 yılında Denizli-Tavas’ta doğdu. Orta öğrenimini Burdur’da , yüksek öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı. Genel Müdürlük yapan, siyasetin içinde yeralan, pek çok önemli projenin hayata geçirilmesini sağlayan, “Dumanoğulları’ndan Koca Taraşlı Soyağacı” adlı kitabı yayınlayan Süleyman Sırrı Taraşlı, 26 Mayıs 2007 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
51-Çetin Bozcu : 15 Temmuz 1937 tarihinde Burdur merkezde doğdu. Ankara, Meslek Yüksek Okulundan mezun oldu. Değişik kuruluşlarda çalıştı, Burdur Belediye Başkanlığı yaptı. Burdur ağzıyla yazdığı, yayınladığı şiirleriyle dikkat çekti.
52-Sami Bülbül : 01.04.1965 tarihinde Burdur’un Bucak ilçesinin Karacaören köyünde doğdu. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ve Lise Müdürlüğü yaptı. Yayınlanmış şiir kitaplarıyla dikkat çekti.
53-Mehmet Cadıl : 1947 yılında, Antalya’nın Korkuteli ilçesinde doğdu. Burdur’un Bucak ilçesinde çalışmaya başladı. Mermercilik alanında başarılı çalışmalar yaptı. Yurtdışına mermer ihracatıyla bölgeye önemli katkılar sağladı. Medya kuruluşlarıyla da Burdur için önemli hizmetler getirdi.TBMM üstün hizmet ödülü aldı. Kırkpınar Güreş Ağalığı yaptı.
54-Dündar Ersan: 1962 yılında, Burdur’un Yakalar köyünde doğdu. Eskişehir İTİA İşletme Fakültesinden mezun oldu. Mermer sektöründe ocak ve fabrika işletmeciliği yaptı. Serbest Muhasebeci olarak çalıştı. Gazetelerde yazıları ve şiirleri yayınlandı.
55-Ali Gözütok : 1937 yılında, Burdu’un Eğneş (Çallıcı) köyünde doğdu. İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Değişik liselerde öğretmenlik ve müdürlük yaptı. Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Gözütok’un, yayınlanmış şiir kitapları bulunuyor.
56-Hasan Konu : 1957 yılında, Burdur’un Bucak ilçesinde doğdu. Çanakkale Gökçeada Öğretmen Okulundan mezun oldu. Hikaye kitapları yayınlanan, pek çok ödülün sahibi olan, değişik ilköğretim okullarında öğretmenlik yapan Hasan Konu’nun adı, Bucakta bir parka verildi.
57-Durmuş Öcal : 1934 yılında, Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Bademli köyünde doğdu. Değişik fabrikalarda ve yurtdışında çalıştı. Habercilik yaptı. Kültürel ağırlıklı bülten yayınladı.
58-Nazmi Önder : 1946 yılında, Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Seydi köyünde doğdu. Isparta Gönen İlköğretmen okulundan mezun oldu. Farklı bölgelerde öğretmenlik yaptı. Değişik şiir kitapları yayınlandı.
59-Gonca Özmen :1982 yılında, Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. İstanbul Ünv. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Şiirleri, Varlık Dergisinde yayınlandı. Ödüller aldı. Şiir kitapları günyüzü gördü.
60-Osman Tekerci : 1956 yılında, Burdur’un Bucak ilçesinde doğdu. Konya Selçuk Ünv. Eğitim Enstitüsü ve Eskişehir, AÜAÖF ‘den lisansını tamamlayarak mezun oldu. Değişik İlköğretim okullarıyla, Liselerde Türkçe öğretmenliği yaptı. Şiir ve tiyatroya ilgisi büyük olan Osman Tekerci’nin yayınlanmış şiir kitapları bulunuyor.
61-Kâmile Yılmaz : 01.12.1948 tarihinde Burdur’un Çavdır ilçesine bağlı Karaköy’de doğdu. Muğla İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Değişik bölgelerde öğretmenlik yaptı. Amatör olarak tiyatroda oynadı. Radyolarda programlar hazırlayıp sunan Kâmile Yılmaz’ın yayınlanmış pek çok kitabı bulunuyor.
62-Hüseyin Zeybek : 1953 yılında, Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Kargalı köyünde doğdu. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Almanya’ya gitti. Bu ülkede Sendika Başkanı olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndü. Yayınlanmış şiir kitapları bulunuyor.
63-Kemâl Türkay : 1936 yılında, Tefenni’de doğdu. Ziraat Bankasında çalıştı. Cura,bağlama, kaval ustası olarak onlarca programda yeraldı. Güreş organizasyonlarında görev aldı. 1992 yılında vefatla aramızdan ayrıldı.
64-Osman Apaydın : 1951 yılında, Burdur’un Kozluca beldesinde doğdu. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Yayınlanmış onlarca şiiri bulunan Osman Apaydın, 23.10.2006 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
65-Nezihe Çetiner : Burdur Merkez Yarıköy’de yaşıyor. Değişik konularda yazıp yayınladığı şiirleri bulunuyor.
66-Ramazan Şencan : 1966 yılında Burdur’da doğdu. Valilikte çalıştı. Futbol oynayan Ramazan Şencan’ın yayınlanmış şiirleri bulunuyor.
67-Vesile Alyanak: 28 Şubat 1950 tarihinde Burdur’un Suludere köyünde doğdu. 12.10.1994 tarihinde şehit olan oğlu Ümit için yazdığı şiirleri, Burdur Valiliğince kitaplaştırıldı.
68-Ali Yücel: 20 Nisan 1947 tarihinde Burdur’un Aziziye köyünde doğdu. Tarım Bakanlığı bünyesinde Ziraat Teknisyeni olarak görev yaptı. Daha sonra İktisat Fakültesini bitirdi. Şube Müdürü olarak çalıştı. “Bana Göre İslâm Dini” adlı araştırma kitabını yayınladı. Aziziye Folklor Ekibinin yaşamasında önemli katkılarda bulundu.
C-BİLİM ADAMLARI
1-Prof. Dr. Halil İbrahim Kafesoğlu: 1914 yılında Tefenni ilçesinde doğdu. 1940 yılında Ankara DTCF’den mezun oldu. Değişik üniversitelerde Türk Tarihi profesörlüğü yaptı. İ.Ü Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi kürsüsü başta olmak üzere bu alanda değişik yerlerde hizmet verdi. 1965 yılında Kültür Ocağı Başkanı, İstanbul Milliyetçi Öğretmenler Birliği Başkanı oldu. 1976 yılında Altan Deliorman ile birlikte Lise 1 ve 2 tarih ders kitaplarını yazdı. Bazı kaynaklara göre 17 Ağustos 1984 bazı kaynaklara göre de 1987 yılında vefat etti. Tefenni Lisesinin adı 1990 yılında “İbrahim Kafesoğlu Lisesi” olarak değiştirildi.
2-Prof. Dr.Ethem Ruhi Fığlalı: 08.12.1937 tarihinde Burdur’da doğdu. AÜ İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Muğla Üniversitesi’nde rektörlük yapan Fığla’lı çeşitli ansiklopedilere, ihtisas alanında 50 dolayında madde yazdı.
3-Prof. Dr. Metin Özata : 1958 yılında, Burdur’da doğdu. GATA Askeri Tıp Fakültesinden birincilikle mezun oldu. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Mesleğiyle ilgili yayınlanmış pek çok makalesi ve kitabı yanında “Burdur Tarihi” adlı kitabıylada dikkat çekti. Farklı ödüller aldı.
4-Prof. Dr. Muharrem Gökçen : Burdur, Tefenni Sazak köyü nüfusuna kayıtlı. Eğitimini tamamlamak üzere gittiği ABD’ye yerleşti. Tıp, özellikle de kanser araştırmaları alanında ihtisas yapan, Prof. Dr. Muharrem Gökçen’in ismi Tefenni’de bir caddeye verildi.
5-Prof. Dr. Mustafa Gülmen : 1942’de doğdu. 1966 yılında Tıp Fakültesinden birincilikle mezun oldu. Tefenni nüfusuna kayıtlı Prof. Dr. Mustafa Gülmen, tahsilini TSK adına tamamladı. Onlarca bilimsel yayını bulunan Gülmen, cerrahi çalışmalarını sürdürüyor.
6-Prof. Dr. Mehmet Kara : 1945 yılında Tefenni’de doğdu. Ankara Ünv. Ziraat Fakültesinden mezun olan, değişik Üniversite ve Bakanlıklarda çalışan, Prof. Dr. Mehmet Kara’nın yayınlanmış kitapları bulunuyor.
7-Prof. Dr. Emine Cebe : 04.03.953 tarihinde, Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. İzmir Yüksek Öğretmen Okulu ve Ege Ünv. Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümünden mezun oldu. Değişik üniversitelerde çalıştı.
8-Prof. Dr. Azmi Özcan : 1960 yılında, Burdur’da doğdu. Değişik üniversitelerde dersler veren Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilecik Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.
9-Prof. Dr. Görsev (Gülmen) Yener : 1965 yılında, Tefenni’de doğdu. 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988 yılında mezun oldu. Değişik Tıp Fakültelerinde görev yaptı.
10-Prof. Dr. Levent Yoleri : Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekontrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı.
11-Doç. Dr. Süleyman Gülmen : 1945 yılında doğdu. İlkokulu Tefenni’de bitirdi. Hacettepe Ünv. Diş Hekimliği Fakültesinden 1968 yılında mezun oldu. Tefenni nüfusuna kayıtlı Gülmen’in, Tıp literatüründe yayınlanmış pek çok makalesi bulunuyor.
12-Doç. Dr. Salih Aydemir : 1968 yılında, Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. Ankara Ünv. Ziraat Fakültesinden 1992 yılında mezun oldu. Değişik Fakültelerle, Harran Ünv. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim üyeliği yaptı.
13-Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk : 1960 yılında, Burdur’da doğdu. 9 Eylül Ünv. İlahiyat Fakültesinden 1985 yılında mezun oldu. DEÜ, İlahiyat Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı.
14-Yrd. Doç. Dr. Ali Naci Arıkan : 1964 yılında, Tefenni’de doğdu. Marmara Ünv. Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden 1990 yılında mezun oldu. Değişik okullarda beden eğitimi öğretmenliği, Süleyman Demirel Ünv. Burdur Eğitim Fakültesinde Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Araştırma görevlisi olarak çalıştı.
15-Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgin : 1971 yılında Isparta-Yalvaç’ta doğdu. Tefenni nüfusuna kayıtlı olan, Karadeniz Teknik Ünv. Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden mezun olan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgin aynı Üniversitede 1993 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bilgin’in, Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan pek çok bilimsel makalesi bulunuyor.
16-Yrd. Doç. Dr. Kadir Aşkın Peker: 02 Nisan 1972 tarihinde Tefenni’de doğdu. Bilkent Ünv. Elek. Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1996 yılında mezun oldu.
17-Yrd. Doç. Dr. Şevkiye Kazan: Burdur’da doğdu. Ankara Ünv. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Değişik bölgelerde Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe Öğretmenliği yaptı. MAKÜ, Eğitim Fakültesinde Türkçe Eğitimi Bölümünde Öğretim Üyeliği ve Teke Yöresi Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak görev yaptı. Şengül Kazan Kırçık’la birlikte “Dedemle Ninem de Çocuktu” adlı kitabı yayınlandı.
18-Şengül Kazan Kırçık: Burdur’da doğdu. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden mezun oldu. Değişik liselerde beden eğitimi öğretmenliği yaptı. MAKÜ, Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde öğretim elemanı – Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Yrd. Doç. Dr. Şevkiye Kazan’la birlikte “Dedemle Ninem de Çocuktu” adlı kitabı yayınlandı.
D-HALK ŞAİRLERİ VE OZANLARI
1-Vecai (Aşık Vecai): 1794 yılında Burdur’da doğdu. Lirik ve halk şairi olarak tanındı. Yaşadığı dönemde eserlerini bağlama eşliğinde seslendirdiği biliniyor.
2-Haki: Hakkında fazla bilgi yoktur. “İnsanoğlu” adlı koşmasının sonunda, kendini tanıtma imzasından, “Haki hal olduğu andır-Haki yeksan olunca” sözünden bu mısraların Haki’ye ait olduğu anlaşılıyor.
3-Şemsi Baba: Burdur’un Konak mahallesinden bir halk şairidir. Torunu Mustafa Şemsi de dedesi gibi halk şairi olup saz ve ud çalmıştır. Şemsi Baba, saz çalan ve muamma açan irticalen şiir söyleyen bir halk şairidir.
4-Kemâli Baba: Burdurlu olduğu sanılmaktadır. Burdur’da yaşamış bir halk şairi olan Kemali Baba’nın üstüne fazla bilgi yoktur. Burdur’da yaşamış evliyalar hakkında bir “methiye”si bulunmaktadır.
5-Hayri Sine (Aşık Enis): 1931 yılında Burdur’da doğdu. Uzun süre “Aşık Enis” mahlasını kullandı. Değişik kuruluşlarda çalıştı, reji ve operatör asistanlıklarında bulundu. Kendi matbaasında el pedalıyla “Gurbet Öyle Acı ki” adlı kitabını yayınladı.
6-Osman Akkoç: 1944 yılında Gölhisar ilçesinde doğdu. Değişik kuruluşlarda çalıştı. Orman Genel Müdürlüğü kuruluşlarında Orman Muhafaza Memuru olarak görev yaptı. Bilinmeyen yöre türkülerinin hikaye ve sözlerini toparladı. Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Müdürlüğü, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce şiirlerinin yer aldığı “Gölhisarlı Halk Şairi Osman Akkoç” adlı şiir kitabı günyüzü gördü.
7-Memiş Acar (Feryadi): 1945 yılında Yeşilova, Armutlu köyünde doğdu. (Feryadi) mahlasını kullandı. Değişik yerlerde polis olarak görev yaptı. “Yedikapılı” adlı ilk şiir kitabını 2004 yılında yayınladı.
8-Ali İrşi(Ozan İrşadi): 1951 yılında Burdur’da doğdu. Düzce Orman Tekniker Okulunu 1970 yılında bitirdi. Ankara Meslek Yüksekokulundan mezuniyetiyle Yüksek Tekniker olan Ali İrşi’nin yayınlanmış kitapları var.
9-İbrahim Can (Aşık Sarı): 05 Ekim 1953 tarihinde Yeşilova ilçesinin Büyükyaka köyünde doğdu.13 yaşında bağlama çalmaya başladı. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünde çalışan İbrahim Can, 1979 yılında I. İnsuyu Festivalinde seslendirdiği “Tezgâhında Dokur Halı” türküsüyle tanındı.
10-Aşık Ömer Erkan: 1957 yılında Dirmil’de (Altınyayla’da) doğdu. Kadir Turan, Mahmut Kılınç, Aziz Karakaya, Mehmet Yıldıran, Ali Tekin gibi ustalarla çalıştı. Bağlama, Sipsi, zurna ve davul çalan Aşık Ömer Erkan’ın kendisine ait türküleri bulunmaktadır.
11-Çörtenli Aşık Hüseyin (Karakaya): Altınyayla (Dirmil) ilçesinin Çörten köyünde 1323 yılında doğdu.Curayı ustaca seslendiren Çörtenli Aşık Hüseyin (Karakaya) 15.08.1973 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
12-Asmalı’lı Aşık Osmanali Aslan: 1328 yılında Gölhisar’ın Asmalı köyünde doğdu. Kendi tarzında çaldığı bağlamayı başkalarına öğreterek, zamanımıza taşınmasında büyük emeği geçen, Asmalı’lı Aşık Osmanali Aslan 1990 yılında vefatla aramızdan ayrıldı.
13-Ramazan Kantürk (Aşık Revani):1941 yılında Gölhisar’da doğdu. Şiire oniki yaşında başladı. Taşlamalar, türküler ve ağıtlar yazdı. Kendi parçalarını çalıp söyleyen Ramazan Kantürk, sazını omzuna alıp köy köy dolaştı.
14-Saim Tanrıver (Aşık Saim): 1947 yılında Burdur’un Yenice Mahallesindeki 17 nolu evde dünyaya geldi. Eşinin görme, oğlunun zeka özürlü oluşu nedeniyle hayatı acılarla geçti.45 yıldır yazdığı ve yayınladığı şiirlerinde yoksulluk konusunu değişik yönleriyle işledi.
E-TÜRK HALK ve SANAT MÜZİĞİ ALANINDAKİLER
1-Ahmet Yamacı:1926 yılında Tefenni ilçesinde doğdu. Gönen İlköğretmen okulunda okudu.1944 yılında Ankara Radyosunda açılan imtihanda bağlama dalında birinci oldu. 1954 yılında İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Korosu şefliğine atandı. TRT’de Bilimsel Araştırma ve repertuar kurulu üyeliği yaptı. Binden fazla türkü ve oyun havası derledi.
Tefenni Teke Zortlatması’nı, Tefenni yöresinin deyimiyle “Şelpeyi” radyoda ilk lanse eden Ahmet Yamacı 21.03.1987 tarihinde İstanbul’da vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.
2-Hamit Çine: 04 Nisan 1926 tarihinde Burdur’da doğdu. Lise tahsilini İstanbul Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak tamamladı.14 yaşında bağlama çalmaya başladı. Liseyi bitirdikten sonra Hukuk Fakültesinde bir yıl okudu. Sonra, İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Sanayi İşletmeciliği bölümünden mezun oldu. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Burdur Valiliği yayınları arasında günyüzü gören “Burdur’dan Damlalar” adlı kitabı, teke yöresi folklorunun ansiklopedisi niteliğindedir.
3-Salih Urhan: 1926 yılında Yeşilova ilçesinde doğdu. Babası Ali Urhan yöresinin en iyi bağlama çalanlarından olduğu için, küçük yaşta bağlamayı tanıdı. 1939-1945 yılları arasında Isparta Gönen Köy Enstitüsünde okudu. 1969 yılında TRT’nin açmış olduğu yetişmiş sanatçı sınavına kabak kemane ile katılan Salih Urhan, başarılı bulundu ve yıllarca TRT’de kabak kemanesiyle görev yaptı.2004 yılında yayınladığı “Öyküleri ve Notalarıyla Gurbet Havaları” adlı kitabıyla dikkat çekti.
4-Sümer Ezgü: Annesi Burdurlu, babası Trabzonlu bir öğretmendir. Sümer Ezgü 1960 yılında dünyaya geldi. Çocukluğu, Burdur ilimizin Bucak kasabasında geçti. Ortaokulu Bucak’ta liseyi Burdur’da okudu. Sümer Ezgü 1977 yılında başladığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisinin Hentbol bölümünden mezun oldu. Halk oyunları ve Türk Halk Müziği koro çalışmalarında bulundu. TRT Ankara radyosunun açtığı ses sanatçısı sınavını kazanarak göreve başladı. “Bağlamada tavır” dersleri aldı. 1981 yılında TRT’ye profesyonel ses sanatçısı olarak girdi. TRT başta olmak üzere değişik TV kanallarında programlar hazırlayıp sundu. Ankara Ü. DTCF Fakültesinde halk müziği dersleri verdi.
5-Rahmi Uğur:1907 yılında Burdur’da doğdu. Devletin değişik kademelerinde çalıştı. Müzik, folklor ve tarih alanlarındaki araştırmalarıyla dikkat çekti. Burdur tarihini yazdı. Burdur folkloru içinde yer alan halk kültürü ve oyun havalarını, gelenek ve göreneklerini yansıtan önemlilerini, notaya almak suretiyle derleyerek bir eserde topladı.
6-Kemal Caner: 31.12.1951 tarihinde Yeşilova’da doğdu. 1976 yılında Elektrik Mühendisi oldu. TRT’nin açtığı TSM sınavını kazanarak Ankaralı oldu. Sonraki yıllarda TRT’nin İstanbul Radyosunda çalışmaya başlayan Kemal Caner, pek çok bestesiyle TRT repertuarının zenginleşmesini sağlayanlar arasında yer aldı.
7-Şahin Akay: 01.05.1960 tarihinde Gölhisar’ın Hisarardı köyünde doğdu. Lise eğitimini Gölhisar’da tamamladı. 1981 yılında TRT’nin açtığı ses ve saz sanatçısı sınavına sipsi dalında katıldı ve başarılı oldu.1987 yılında kaval dalında gösterdiği başarısıyla TRT İzmir Radyosu sanatçıları arasında yer aldı.
8-Ferhat Erdem: 1963 yılında Gölhisar Çatak köyünde doğdu. Liseyi Gölhisar’da bitirdi. Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünde Folklor Araştırmacısı olarak çalıştı. TRT Ankara Radyosunda açılan yetişmiş ses sanatçısı sınavlarındaki başarısından sonra, “Sipsi ve kaval sanatçısı” olarak çalışmaya başladı.
9-Kadir Turan: 1335 yılında Dirmil’de (Altınyayla) doğdu. Geçimini yaren geceleri ve düğünlerde çaldığı curayla sağladı. Eserleri arasında; Kezban yenge, Çek deveci, Bizim yaylalarımız, yayla yolları, Erik dalı gevrek olur, Şu Dirmil’in çalgısı gibi pek çok ünlü türkünün yeraldığı “deli Kadir” lakabıyla anılan Kadir Turan 28.06.1988 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
10-Mehmet Turgut (Paskal Mehmet); 1896 yılında, Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Hüyük köyünde doğdu, 1977 yılında TRT, Antalya Radyosu’nda mahalli sanatçı sınavına katılarak başarılı oldu. Bant yayını ve canlı yayınlara katılarak dikkat çekti.
11-Mustafa Kara (Hüyüklü Arap): 1926 yılında, Tefenni’ye bağlı Hüyük köyünde doğdu. Üç yıllık ilkokulu bitirdi. 1958 yılında TRT Antalya Radyosunda açılan sınava katıldı, başarılı oldu.
12-Ahmet Turgut: 1946 yılında Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Hüyük köyünde doğdu. Ortaokul yıllarında Arap Sait’den etkilenen Ahmet Turgut, 25 lira karşılığında Arap Sait’den aldığı cura ile çalıp söylemeye başladı. Dedesi Paskal Ahmet Çavuş’dan çok şey öğrenen, Gönen İlköğretmen okulundan mezun olan Ahmet Turgut, belirli bir süre öğretmenlik yaptı. Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bağlama çalan Ahmet Turgut bir müzik evinin yöneticiliğini yaptı.
13-Erdoğan Çetiner: 1927 yılında Tefenni ilçesi-Ferizli çiftliğinde doğdu. Tefenni yöresinin türkülerini ve oyun havalarını icra ederek, yöre halk müziğini yaşatmaya çalıştı.
14-Osman Eryılmaz: 1935 yılında, Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Çaylı köyünde doğdu. Yöresel sanatçılığı 1949-1950 yıllarına dayanan Osman Eryılmaz, 1963 yılında TRT, Antalya Radyosu’nda açılan sınava katıldı, başarılı oldu.
15-Hafız Rıza Yağız: 1941 doğumlu olan, Burdur’lu Hafız Rıza Yağız, İmam Hatip Okulundan mezun oldu.1958 yılında İmamlığa tayin edildi. TRT Antalya Radyosunda iki yıl çalıp söyledi. TRT Repertuarında pek çok eseri bulunan Rıza Yağız, 1995 yılında emekli oldu. “Memleketin aydın imamlarından, cemaati oynatan imam” gibi ünvanlar aldı.
16-Ahmet Ali Selçuk: 1944 yılında, Burdur ili Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyünde doğdu. Ahmet Yamacılar sülalesinden olan Selçuk, Hüyüklü Mustafa Kara’dan çok şey öğrendi.1980 yılında TRT Antalya Radyosun’ndaki sınava girerek başarılı oldu.
17-Mahmut Özcan: 1947 yılında, Burdur’un Çeltikçi ilçesinde doğdu. Bağlama çalan Mahmut Özcan, 1977 yılında TRT Antalya Radyosu’ndaki sınava girerek başarılı oldu.
18-Alaeddin Atasoy: 1949 yılında Burdur merkez Aziziye köyünde doğdu. Aziziye folklor ekibi içerisinde yeralan Atasoy, 1967 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığınca, Türkiye genelinde düzenlenen yarışmada “Türkiye birinciliğini” aldı.
19-Mehmet Ali Kayabaş: 1950 yılında, Burdur-Altınyayla (Dirmil) ilçesinin Kızılyaka köyünde doğdu. Sipsi, davul, zurna ve saz çalan Kayabaş, 1980 yılında İzmir Gençlik Kültür Merkezinin ekibiyle, 07.09.1980 tarihinde katıldıkları Fransa’nın Dijon kentinde 52 ülkenin katıldığı yarışmada birinci olan ekip içinde yer aldı.
20-Süleyman Özen: 1952 yılında, Burdur merkez Kozluca köyünde doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. Teke yöresi kültürüyle ilgili araştırmaları bulunan Süleyman Özen, “Yarenler Grubu” içinde yeraldı.
21-Süleyman Yakan: 1955 yılında, Burdur’un Kozluca beldesinde doğdu. Saz çalan Süleyman Yakan, TRT’nin değişik programlarına katılarak çalıp söyledi.
22-Eşref Yurdasiper: 03.04.1955 tarihinde, Burdur’un Karamanlı ilçesine bağlı, Mürseller köyünde doğdu. Burdur Eğitim Enstitüsünden mezun olan Yurdasiper,Halk Oyunları Federasyonu il temsilciliği yaptı.
23-Hacı Ali Yılmaz: 1956 yılında, Burdur merkez Karaçal köyünde doğdu. Küçük yaşta bağlamayla tanışan, kendine ait derlemeleri bulunan Hacı Ali Yılmaz, yedi kaset doldurdu.
24-Mehmet Bedel:1964 yılında Burdur’un Aziziye köyünde doğdu. Anadolu Ünv. İşletme Fakültesinden mezun oldu. Babası Ali Bedel’den etkilenerek küçük yaşlarında, kabak, kemane ve sipsi çalmaya başladı. Halk müziği oyunları korolarında ve Grup Yarenleri kuranlar arasında yeraldı. Halk Oyunları Federasyonu İl Temsilciliği yaptı. Nefesli sazlar üzerindeki araştırmalarıyla dikkat çekti.
25-Cahit Anık: 1940 yılında Burdur’da doğdu. Ortaokul üçüncü sınıfta bağlama çalmaya başladı. Burdur Lisesinde resim öğretmeni olarak görev yapan, Nejat Günal’ın Atölyesinden mezun olan Cahit Anık, Burdur’un tanıtımında önemli katkılarda bulundu.
26-Mehmet Çelikdemir: 1958 yılında, Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Çamlık köyünde doğdu. Düdük “Sipsi” çalmaya keçi güderken küçük yaşlarda başladı. Durmuş Yazıcıoğlu’ndan nota ve solfej dersleri aldı. Kabak kemane çalmayı da bu sıralarda başladı.
27-Emin Demirayak: 1934 yılında Dirmil’de (Altınyayla) doğdu. Saz çalan, türkü söyleyen 1964-1980 yılları arasında plakları yayınlanan Emin Demirayak, 11 Eylül 1980 gecesi öldürüldü.
28-Tahsin Yarar: 1957 yılında Burdur merkez Kartalpınarı köyünde doğdu. Gönen Ögretmen Okulundan mezun olarak öğretmenliğe başladı. Değişik illerde öğretmen olarak çalıştı. Kabak kemaneyi çok seven, bölge halk oyunları yarışmalarında başarılar elde eden Tahsin Yarar, halk oyunlarında otantikliği ön planda tuttu.
29-Peyami Yengin: 04.04.1960 tarihinde Burdur’un Ağlasun ilçesinde doğdu. Nazilli Öğretmen Okulundan mezun oldu. İstanbul Ünv. Edebiyat Fakültesi, Yabancı Diller Eğitim İngilizce Ana Bilim Dalından mezun olan, liselerde İngilizce öğretmenliği yapan, Türk Halk Müziği ve bağlama çalışmalarını bırakmayan, değişik sanatçılardan bağlama ve nota dersleri alan, Grup Yarenler’in kurucuları arasında yeralan Peyami Yengin, Burdur Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren THM korosunu yönetti.
30-Habib Özyurt: 1941 yılında Kozağaç’da doğdu. Kendisinin bestelediği, çalıp söylediği pek çok türkü bulunan Habib Özyurt, cura çaldı.
31-Halil Er: 26.10.1957 tarihinde Burdur ili Yeşilova ilçesinde doğdu. Gönen İlköğretmen okulundan mezun olan, değişik yerlerdeki okullarda öğretmenlik yapan, bağlamayla başlayan müzik sevgisini yıllarca sürdüren Halil Er,Grup Yarenlerin kurucuları arasında yeraldı.
32-Sebile Canyıldıran: 1977 yılında Burdur’un Dirmil (Altınyayla) ilçesinde doğdu. THM ile beş yaşında tanıştı. İzmir’de Hale Gür’den eğitim alan, Ankara, Kültür Bakanlığı Gençlik Korosunda çalışan Sebile Canyıldıran’ın derlemeleri bulunuyor.
33-Nurgül Mıhladız:14.08.1980 tarihinde İzmir’de doğdu. Ege Ünv. Devlet Türk Müziği Konservetuarı Türk Halk Oyunları Bölümünden mezun olan, değişik halk oyunları topluluğunda yeralan, müzik ve halk oyunları kostümü derlemeleri yapan, yurtiçi ve yurtdışında halk oyunları gösterilerinde yeralan Nurgül Mıhladız, 2001 yılında Fransa’nın Dijon kentinde düzenlenen, 23 ülkenin katıldığı uluslararası yarışmada stilize dalda dünya birincisi olan ekibin içinde yeraldı. Grup Serenler Gösteri Ekebi’yle, Türk Halk Oyunları Merkezini kurdu.
34-Sevinç Akkaya:1982 Burdur- Söğüt doğumlu. Dokuz Eylül Ünv. Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Halk müziği programlarında sesiyle dikkat çekti.
35-Niyazi Birşen : 1324 yılında Van’da dünyaya geldi. 1914 yılında ailesiyle birlikte Ermeni-Rus mezaliminden kaçarak 6-7 yaşlarında Tefenni’ye geldi. İlkokulu bitirip, ortaokula devam ederken bir çeşit göz hastalığından dolayı 14 yaşında gözlerini kaybetti. Bu nedenle öğrenimini sürdüremedi. Tambur, Ud, Bağlama, Keman, Cümbüş gibi müzik aletlerini çalmayı öğrendi. Sanatını, yeğeni Erdoğan Çetiner’e ve bazı gençlere öğreten, Tefenni’ye sanatçılar kazandıran Niyazi Birşen 17.10.1985 tarihinde vefat etti.
36-Şükrü Acar: 1941 yılında, Burdur merkeze bağlı Aziziye köyünde doğdu. Babasının saz yapmasından dolayı, saza karşı ilgi duydu. Davul, zurna, saz çalan, kabak kemane yapımında usta olan Şükrü Acar, aynı zamanda şiirleriyle de dikkat çekti.
37-İsmail Yağız : 1969 yılında Burdur’a bağlı Kozluca kasabasında doğdu. Hafız Rıza Yağız’ın oğlu olan, okuduğu okullarda bağlamasıyla tüm sosyal faaliyetlere katılan, liseyi bitirdikten sonra çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan İsmail Yağız, Akdeniz Üniversitesinin ilgili bölümlerinden ses eğitim kursu aldı.
38-İsmail Türkkan : 20 Mart 1968 tarihinde Burdur’un Altınyayla ilçesine bağlı Çatak köyünde doğdu. 1979 ve 1980’li yıllarda darbuka ve sipsi çalmaya başladı. Düğünlerde “kadın çalgıcısı” olarak görev yaptı. Pek çok ünlü THM sanatçısıyla sahne alan, İsmail Türkkan, yurtiçinde ve dışında değişik turnelere katıldı.
39-Hüseyin Demir: 16.07.1960 tarihinde Asmabağ’da (Dirmil) doğdu. Önlisansla eğitimini tamamladı. Sağlık Teknikeri olarak emekli oldu. Sipsinin geliştirilmesi için çaba gösterdi. Sipsiyi seslendirdiği kadar, sipsi yapımında da başarılı oldu. Yöresini ülkesinde, ülkesini de dünyada 7 kez temsil etti. Başarı belgeleri aldı.
40-Abdurrahman Ekinci: 15.03.1944 tarihinde Burdur iline bağlı Çavdır ilçesinin Ambarcık köyünde doğdu. Önlisansla eğitimini tamamladı. Ülkemizin değişik bölgelerinde öğretmenlik yaptı. Araştırmacı,derlemeci, sazbilimci olarak, Burdur folklorunun günyüzüne çıkarılmasıyla ilgili derlemeleriyle dikkat çekti.
41-Sevinç Eratalay : 15.07.1959 tarihinde Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. Buca Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünden mezun oldu. Müzik öğretmenliği yapan Eratalay, halk türkülerinin yanında kendi bestelerini de yorumladı.
42-İsmail Evcil : 1941 yılında Altınyayla’da (Dirmil) doğdu. Sipsi ve zurna çalan İsmail Evcil, Teke yöresinin halk ezgilerini çalarak, Burdur folklorunun ustaları arasında yeraldı. İsmail Evcil “Tüm Türkiye sipsiyi benimle tanıdı” diyor.
43-Arzu Gök(Ay) : 15.12.1978 tarihinde Gölhisar’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünden mezun oldu. Değişik yerlerde müzik öğretmenliği yaptı.
44-Emir(Emrullah)Kanyıldıran : 1926 yılında Burdur’un Kızılyaka köyünde doğdu. İkitelli curayı yetkin bir şekilde çalarken, üç telli bağlama çalmaya başladı. Dirmil ekolünün son örneklerinden olarak kabul ediliyor.
45-Ümran Özdemir: 27.03.1974 tarihinde Gölhisar’da doğdu. Ege Ünv. DT Müziği Konservatuvarı Halk Müziği Ses Eğitimi bölümünden mezun oldu. Liselerde müzik öğretmenliği yaptı.
F-GAZETECİLER
1-Ali Rıza Taraşlı: Burdur’da ilk matbaayı kurdu. Cahilliğin önünde set olup durdu.
2-M. Kemal Taraşlı: 1924 yılında, Acıpayam’ın Taraşlı köyünde doğdu. 1933 yılında A.Rıza Taraşlı, Burdur’da bir matbaa kurunca, M. Kemal Taraşlı’da bu çalışmalar içinde yeraldı. 05.11.1956 tarih ve 442’nci sayısından itibaren, Burdur’un Sesi Gazetesinin sahipleri arasında yeraldı. 22.11.1960 tarih ve 1428 nci sayısında bu gazetenin sahibi olarak gazeteciliğini sürdürdü. 13.01.1978 tarihinden itibaren Burdur’un Sesi Gazetesinin ismi “Burdur” olarak değiştirildi. Burdur Gazeteciliğinin ilk duayenleri arasında yeralan M. Kemal Taraşlı, 28.03.1992 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
3-Osman Şan: 1926 yılında Burdur’da doğdu. Yeni Turan Gazetesi kurucuları arasında yeraldı. Basın Şeref Kartı taşıyan Osman Şan,1985 yılına kadar Yenigün Gazetesindeki ortaklığını sürdürdü.
4- Mustafa Balbay: 08.08.1960 tarihinde Yelişova’nın Güney kasabasında doğdu. Ege Üniversitesi İleşitim Fakültesinden mezun oldu. Değişik gazetelerde yazarlık yaptı. Cumhuriyet Gazetesinin Ankara Temsilcisi olarak çalıştı. “Ülkelere Değil Savaşlara Düşmanım” adlı ilk kitabından sonra, pek çok kitabı yayınlandı.
5-Mehmet Doğan Eriş: 1928 yılında Antalya’da doğdu. 27.08.1960 tarihinde Burdur’a gelerek, “Andımız” isimli gazeteyi yayınlamaya başladı. Ulusal gazetelerin ve ajansların muhabirliğini yaptı. “Ergenekon” adlı gazeteyi de yayınlayan Eriş, 15.12.2000 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
6-Muharrem Tuncel: 1945 yılında Burdur’un Başmakçı köyünde doğdu. Yenigün Gazetesinin ortakları arasında yeralan Muharrem Tuncel, sonra bu gazeteyi devraldı. Sürekli basın kartı taşıdı.
7-M. Ercan Taraşlı: 1951 yılında Burdur’da doğdu. Burdur Gazetesinin değişik kademelerinde çalıştı. Sürekli Basın kartı sahibi olan M. Ercan Taraşlı, uzun yıllar Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını yürüttü.
8-Adnan Taraşlı: 1959 yılında Burdur’da doğdu. Kısa bir süre öğretmenlik yaptı. Burdur gazetesinin değişik kademelerinde çalıştı. Bu gazetenin sahibi olarak gazeteciliğini sürdürdü.
9-Melih Lütfi Taraşlı: 20.11.1948 tarihinde Burdur’da doğdu. Yüksek öğrenimini Almanya’da tamamladı.25 yıl Almanya’da kalan Taraşlı, Burdur Gazetesinin değişik kademelerinde görev yaptı.
10-Kürşat Tuncel: Burdur’da doğdu. Ankara’da gazetecilik yapan Kürşat Tuncel, baba kuruluşu olan Yenigün Gazetesinin değişik kademelerinde çalıştı.
11-Hüseyin Kayacan: Burdur, Tefenni Ece köyünde doğdu. “Kayacan Elektronik” kuruluşuyla, bilgisayar sistemleri alanında önemli hizmetler yaptı. Kurduğu Radyo ve TV. yayınlarıyla kalıcı hizmetler gerçekleştirdi. Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinide yürüten, makale ve şiirleriyle dikkat çeken Hüseyin Kayacan, “Burdurlu’nun Sesi” ve “Burdur Güneşi” gazetelerinin yayınlarını yıllarca sürdürdü.
12-Ahmet Can: 1949 yılında Burdur Merkez Yassıgüme köyünde doğdu. Ege Ünv. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulundan mezun olan, değişik köy okullarında öğretmenlik yapan, ulusal gazetelerin temsilciliğiyle, gazetecilik alanında araştırmaları bulunan Ahmet Can, köşe yazarlığı yaptı. Burdur Ticaret ve Sanayi Odasının Basın Danışmanlığı görevini yürüttü.
13-Hasan Türkel:1959 yılında, Burdur’da doğdu. Sağlık Kolejinden mezun olduktan sonra, değişik hastanelerde çalıştı.. Şiir kitapları yayınlanan Hasan Türkel, Burdur Gazetesinin değişik kademelerinde görev yaptı.
14-Gülçin İlci Bozkurt:1959 yılında Afyonkarahisar’da doğdu. Cumhuriyet Gazetesi Muhabirliği,Burdur Belediyesi Basın Danışmanlığı, Anadolu Ajansı muhabirliği yaptı.39 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu 13.11.1998 tarihinde aramızdan ayrıldı.
15-Mehmet Manış: Burdurlu’nun Sesi Gazetesinin sahipliğini yaptı.
16-Mustafa Arslan: Değişik haber ajansları ve gazetelerin Burdur muhabirliğini yaptı.
17-Niyazi Manış: Burdurlu’nun Sesi Gazetesinin Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı.
18-Fethi Şimşek: Ulusal basın organlarının Burdur muhabirliğini yaptı. Radyoculukta yayıncılığını sürdürdü.
19-Ali Girişim: Burdur merkezdeki değişik gazetelerde çalıştı. TRT ve Anadolu Ajansının Burdur temsilciliğini yaptı.
20-Mustafa Tulum: Bucak merkezde Oğuzeli Gazetesinin sahipliğini yaptı.
21-Nuri Yıldırım:Antalya Gazipaşa’da doğdu. Burdur’da Et Balık Kurumunda görev yaptı. Merkezi Bucak’ta bulunan Kanal-15 TV’sinin Burdur merkezindeki bürosunda Büro Müdürü olarak çalıştı. Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanlığını yürüttü.
22-Hüseyin Dilek: Ses-15 Gazetesinde muhabirlik, Kanal-15 TV’de müdürlük yaptı.
23-Mesut Madan: Değişik kuruluşlarda çalıştı. Yıllarca muhabirlik, yaygın basının temsilciliğini yaptı. Köşe yazılarıylada tanınan Mesut Madan, Burdur Belediyesi Basın Danışmanlığı görevini yürüttü.
24-Tacettin Akbaş: 1950 yılında Burdur’un Düğer köyünde doğdu. Milli Gazete ve Zaman Gazetesinin Burdur muhabirliği ve temsilciliğini yaptı. Burdur gazetelerinde köşe yazarlığıyla da dikkat çekti.
25-Sergül Canıgür: Haber peşinde koştu. Cumhuriyet Gazetesinin Burdur Muhabirliğini yaptı. Kanal-15 TV’de programlar hazırlayıp sundu.
26-Yusuf Tortop: Ulusal Basındaki gazetelerin Burdur muhabirliğini yaptı. Sonra bir kamu kuruluşunda çalıştı. Çağdaş Burdur Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.
27-İbrahim Nanecioğlu: Bucak ilçesinde Gündem Gazetesinin sahipliğini, Naneci Grubu’nun başkanlığını yaptı.
28-Yunus Serttaş: 1951 yılında Burdur’un Tefenni ilçesinin Karamanlı beldesinde doğdu. Burdur merkezde Kardeşler Matbaasında çırak olarak çalışmaya başladı. Antalya’da çalışan,sonra Tefenni’ye dönen, 31 Ekim 1975 tarihinde Tefenni’nin Sesi Gazetesini yayınlamaya başlayan, TRT Muhabirliği de yapan Yunus Serttaş, 17.06.2003 tarihinde vefatla aramızdan ayrıldı.
29-Esma Serttaş Ayaz: Babadan miras kalan Tefenni’nin Sesi Gazetesinde mesul müdürlük yaptı.
30-Şahin Ali Şen: 1966 yılında Burdur’un Küçükalan köyünde doğdu. Ankara Ünv. Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulundan mezun oldu. Zaman Gazetesinde muhabirlik, yazarlık, Memur-Sen Konfederasyonu Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı olarak görev yaptı.
31-Hakkı Kurban: 14.01.1977 tarihinde Burdur’un Yeşilova ilçesinin Doğanbaba köyünde doğdu. Gazi Ünv. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirdi. Flaş TV. Işık TV. de muhabirlik ve program yapımcısı olarak çalıştı. Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesinde muhabir olarak görev yaptı.
32-Faruk Dumlupınar: Gölhisar’da haftalık “Dumlupınar” Gazetesini yayınladı.
GÜNÜN SÖZÜ: Herkes beni Ankaralarda sanır / Burdur’da dam çökse içim parçalanır. (İsa Kayacan)
KAYNAKÇA :
1- Burdur 1967 il yıllığı-Burdur (Önder ve Güven Matbaaları, Ankara, 1968)
2- Kayacan, İsa : ( Ocak 1991)-Burdur Hatırlamaları, Ankara, Ece Yayınları,
Y.No.99-380 sayfa.
3- Kayacan, Dr. İsa : (Ağustos 2005) – Burdur’un Saz ve Söz Ustaları, Ankara,
Ece Yayınları, Y.No. 118-168 sayfa.
4- Gülmen, Osman-Şimşek, Fatih : (2009) – Tefenni, Ankara, Sistem Ofset,
Tefenni Belediyesi yayını, 180 sayfa.
5- Kayacan, Prof. Dr. İsa : Burdur Destanı ‘Bensiz olmaz’- (Aralık 2009)
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası yayını, kitap serisi: 3-354 sayfa.

Hiç yorum yok: