8 Ocak 2011 Cumartesi

KONUK YAZAR

REKORLARIN ADAMI: 
İSA KAYACAN

Şahin Ali  ŞEN 

 Gazeteciler Cemiyetleri ve meslek kuruluşları, İsa Kayacan’ın
‘Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alması için çalışma başlatmalıdırlar.

Gazeteciliğin duayeni;
Yerel basının ağabeyi;
İlklerin adamı;
Kısacası, adam gibi adam…
Kimden mi bahsediyorum?      
Hayatı güzel hizmetlerle ve rekorlarla dolu gazeteci İsa Kayacan Ağabey’den;
            Kültür ve edebiyat dünyasının yakından tanıdığı güzel bir isim; Meslekte 50. yılını geride bırakmış gazeteci-yazar büyüğümüz. Basında ilk imzası 1956 yılında çıkmış. O gün bugündür hep yazdı, hep yazdı… Dolu, dolu geçen yaşam öyküsüne tam 128 kitap, “Ece” adlı bir sanat dergisi, 41 bin makale sığdırdı. Bu rakamlar bir yıl önceki rakamlar. Kitap sayısı 130’lara, makale sayısı çoktan 41 binleri aşmıştır eminim.
            ULUSAL VE YEREL GAZETELERDE
            Kayacan, duygu yüklü bir insan…
Bu duygularını güzel şiirlere dönüştürmüş. Yazı hayatına şiirle başlaması O’nun gönül adamı olduğunun göstergesi… Sadece kendisi şiir yazmadı; yazdırdı, yazanlara destek oldu. Ulusal ve yerel gazetelerde yayınladığı yazılarında Anadolu’nun güzel şairlerini tanıttı, şiirlerini halkla buluşturdu. Anadolu topraklarından şiirlerin yükselmesini, şairlerin boy vermesini istiyordu besbelli.          
İlk makale yazmaya ise 1961’de başladı. Ardından hikâyeler, romanlar, denemeler sökün etti. Birler, onlar derken yüzlere aşan eserler ortaya çıktı. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde “Anadolu Basını Şefi” görevi sırasında ağabeylik ettiği yerel basının büyük bir bölümünde makaleleri yayınlandı. Tercüman, Son Havadis, Ortadoğu, Yeni İstanbul, Hergün ve Anayurt, gibi günlük gazetelerde yazılar yazdı. Kayacan için dostları, Anadolu Basını’nın “imparatoru”, “duayeni” hatta  “yazı fabrikatörü” ifadesini kullanırlar.
GUİNNESS REKORLAR KİTABINA ADAY
Kayacan’ın bir özelliği var ki hem üniversitelerde doktora konusu yapılmalı hem de  Guiness Rekorlar Kitabı’na aday gösterilmeli: İnanılması güç ama gerçek. Kayacan,  büyük bir kısmı yerel basın olmak üzere tamı tamına 3 bin 540 gazetede yazı yazmış bir gazeteci-yazar. Edirne’den Hakkari’ye, Muğla’dan Kars’a her bölgenin her ilin gazetelerinde makaleleri yayınlanmış.  Hatta ilçe ve beldelerde çıkan gazetelerde bile yazıları neşredilmiş. Bende günlük bir gazetede uzun süre köşe yazarlığı yaptım, bu kadar farklı ve zengin medya kuruluşlarında yazıları yayınlayan ikinci bir yazar hatırlamıyorum. Hatta dünyada dahi Kayacan’ın yakaladığı rekora yaklaşan yok. Bildiğim kadarıyla Amerikalı bir kadın yazar 2 bin civarında gazetede makaleleri yayınlanmış, dolayısıyla Kayacan’ın bu kadın yazara fark attığı ortada.
Mevcut gazeteci ve yazarlar arasında en çok makalesi yayınlanan yazar olma rekoru İsa Kayacan’da... Buradan gazeteciler cemiyetlerine sesleniyorum: Kayacan’ın Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alması için çalışma başlatmalılar. Ayrıca, Kayacan’ın roman, hikâye, deneme, şiir vb. alanlarda yayınlanmış 128 eseri var. Birçok eseri de yayına hazır durumda.
 Buradan ikinci çağrım ise, bu kadar geniş medya grubunda yazı yazan, ayrıca bunca yayınlanmış eserleri bulunan Kayacan’ın fikir ve düşünce hayatı mutlaka üniversitelerin edebiyat ve iletişim bölümleri tarafından yüksek lisans konusu yapılmalı. Hazırlanacak doktora tezlerinin genç kuşaklara örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “FAHRİ KONSOLOSLUK” ÜNVANI VERMELİ
Aydınların yurt içinde eserler yayınlaması, yazılar yazması elbette önemli. Ancak yurt dışında da kültürel faaliyetlerde bulunmaları da çok, çok önemli…  Kayacan, işte yurtdışında da sosyal etkinliklerin içinde yer alan bir aydınımız. Balkanlar’dan Kafkaslara oradan Ortadoğu’ya uzanan coğrafyada güzel etkinliklerin altında imzası var. Özellikle, Azerbaycan ve Kerkük’le çok yoğun ilişki içinde, adeta ülkemizin kültür elçisi olarak çalışmakta... Türk “Dünyası Genç İletişimciler Derneği”nin kurulmasını öncülük etti. Bu bölgelerdeki genç şair ve yazarları yüreklendirdi. Dışişleri Bakanlığı bu tür kültür elçilerini fahri konsolosluk unvanı verse yeridir, fazlasıyla hak ediyorlar.
             Kayacan’ın bir başka rekoru; 11 ayrı bakanın basın müşavirliğini yapmış olması, sanırım özellikleri ve iş yapma yöntemleri farklı bunca bakanla çalışmak kolay olmasa gerek.
            Anadolu Basını’nın sesi Kayacan’a uzun ömür dilerken, yeni eserlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Hiç yorum yok: