25 Şubat 2011 Cuma

KONUK YAZAR:


İsa Kayacan Rekorlara Koşuyor
Ünal Şöhret DİRLİK
*Kayacan için: “Guinness Rekorlar Kitabı’na adaylık çalışmaları ışığında: Türk Basın –Yayınındaki Yerim” adıyla kitap hazırlanıyor.*
 İsa Kayacan’ın yeni bir kitap hazırlığında olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Onun adı ve unvanı tam olarak şöyle:” Prof. Dr. İsa Kayacan; Gazeteci-Yazar” Ayrıca birçok kurum, kuruluş ve yazar dost ona: ‘Anadolu Basınının duayeni’ demektedir. Birçok il, içe ve bölgemiz de onu fahri hemşehri ilan etmiştir. Kayacan ayrıca sürekli basın kartı sahibi ve Anadolu Basınının duayenidir.
Bana sorarsanız İsa Kayacan çok değerli ve hatırnaz bir Ece köylüdür. Her şeyi unutur da köy çocuğu olduğunu unutmaz. Benim onu sevmemin bir sebebi de budur. Bizim İncirköy’de:”Pelit çıktığı kabuğu beğenmemiş” derler. Bu sözün tam tersi İsa bırakın kendi köyünü, kendi ilçesi Tefenni’yi, İli Burdur’u hiç unutmaz. Yazılarında bütün bunları dile getirir.”Ben Ankara’dayım ama, Burdur’da bir evin kiremiti kırılsa içim burkulur” der.
1956 yılında asın dünyası ile tanışan Kayacan, basından bir daha kopmadı. Yayınladığı ve uzun yıllar attı dergine köyünün adını verdi, “ECE”.Ece dergisi kapanıncaya kadar yazı ve şiir denemelerim yayınlandı. İsa Kayacan da bu dergide; İsa Kayacan, Ece köylü, ESE gibi değişi k imzalarla yazı ve şiirler yayınladı. Daha sonra Basın-Yayına girmiş, çeşitli bakanların Basın Yayın Danışmanlığını başarı ile yürütmüştür.
Bu arada “Ece Basın Ajansını kurulduğu yıldan bu yana başarı ile yürütmektedir.
Kısaca yazacak olursam: yayınladığı kitap sayısı 129’dur. Elinizdeki kitapla bu sayı 130 olacaktır. Bu hızla giderse kitap yayınında da rekora ulaşacaktır. Yayınladığı makalelerin sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. “Kırk iki bin altmış beş” yazı makale ve şiir her gün Anadolu’nun bir çok yerleşim alanında yayınlanan gazetede, dergide yer almaktadır.
Eskiden Burdurlu sevecen bir milletvekilimiz vardı, adı da Mehmet Özbey’di. Allah rahmet eylesin. O derdi ki: “Burdur’un horozları her sabah “ Mehmet Özbey!” diye öterler. Şimdilerde Burdur’un değil, tüm Anadolu’nun gazeteleri İsa Kayacan yazıları ile çıkıyor. Horozlar duyarsa daha güzel ötecekler ve “İsa Kayacan!” diye ünleyeceklerdir.
Memleketinin taşına toprağına adını yazdırmış bir değerdir İsa Kayacan. Bir bakıyorsunuz Trakya’da, Keşan’ın Cumhuriyeti dediğim Önder gazetesinde, Söke’nin “Yeni Söke’sinde, Fethiye’nin Fethiye ve Beşkaza Postası’nda Marmaris’in Yeni Sayfa Gazetesinde, Dalaman Postasında, Güneyde Zafer gazetesine ve adını sayamadığım çok sayıda gazetede, kalburüstü dergide onun Gülümseyen bir fotoğrafı ile süslenmiş bir yazısına rastlamanız olasıdır. Fethiye’den Burdur’a doğru gidenler Tefenni İlçesinde bir mola verip, ilk gördükleri birisine “Ece Köyü” nü sorarsa; hemen yolu tarif ederler, köyün yolu asfalttır.
Şehrin bitişiğinde ve çok Yakınındadır. Üşenmeyin, kırın direksiyonu oraya doğru. Köy meydanında pırıl pırıl bir kütüphane göreceksiniz. Adı “Ece köyü İsa Kayacan Kütüphanesi” Doğduğu köye adını taşıyan kütüphane açılan ikinci Burdurludur İsa Kayacan. Daha önce de Fakir Baykurt’un Akça Köy’de adını taşıyan bir kütüphane’nin açıldığını duymuştum. İsa Kayacan Kütüphanesi’nde çoğunu kendisinin temin ettiği 7,500’ü aşan kitap var. Ayrıca çok sayıda okula ve kitaplığa bağışladığı kitap sayısı elli bine yaklaşmıştır. Eğer bütün kitaplarını kendi adına açılan kitaplıkta toplasaydı, altmış bini bulacak bir rakama ulaşırdı. Ama o kitaplarını çok yere dağıtarak bir özveri örneği göstermiştir.
İsa Kayacan şimdi “Guinness Rekorlar Kitabı’na adaylık çalışmaları ışığında: Türk Basın –Yayınındaki Yerim” isimli kitabının hazırlıkları içindedir. Yurt içi ve yurt dışındaki Türk Devletleri yayınlarında çıkan Yazıları, şiirleri, bu devletlerle ilgili kitapları ile de başarılar gösteren İsa Kayacan’ın yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ödül ve paye almıştır. Onun Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için hizmetleri pek çoktur.Yalnız ödül sayısı bile dikkati çekecek kadar fazladır.. Benim; İsa Kayacan’ın adı geçen rekorlar kitabına gireceğine inancım çok fazladır. O bunu çoktan hak etmiştir. Bu yolda yapılan çalışmalarında başarılar diliyorum. Fethiye’den selam ve sevgiler gönderiyorum.

Hiç yorum yok: