7 Ekim 2011 Cuma

1 yazı, 07 Ekim 2011

BARTIN GAZETESİ,ilk sayılarından biri...
Basın İlan Kurumu, 
88. yaşındaki “Bartın” Gazetesini de   desteklemelidir
Prof. Dr. İSA KAYACAN
Bugün Anadolu Basın içinde bir “Çınar” gibi, dimdik ayakta duranların sayısı, bir elin parmakları kadardır.
Bu gazetelerden, konferans ve Anadolu Basınıyla ilgili toplantılarda, örnek gösterdiklerimizin başında; Yeni Adana (1918), Antalya (1922), Bartın (1924) gazeteleri gelmektedir.
Adana merkezde yayınlanan “Yeni Adana” ile, Antalya merkezde yayınlanan “Antalya” gazeteleri günlük yayınlandıkları için Basın İlan Kurumundan resmi ilan alabilmektedirler.
Bartın gazetesi ise, öteki gazeteler gibi, kuşaktan kuşağa gelen bir anlayışla yayınını (10 günde bir) sürdürmekte ve Eylül 2011 başında 88.yayın yılına merhaba diyerek, yaşama savaşı vermektedir.
Bartın Gazetesinin yayımı, Oğul Esen Aliş tarafından başarıyla sürdürülmekte, ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle, istenilen ve beklenilen bir yayın akışından yer yer, zaman zaman uzak kalmakta, kalabilmektedir.
Cumhuriyetçi, memleket gazetesi olan Bartın Gazetesinin 12 Eylül 2011 tarih ve 3648 nci sayısıyla, 88.yayın yılına merhaba dediğini okumuş, gazete yöneticilerinin bu mutlu günlerini, onur ve gururla geldikleri yeni yıla adım atış günlerini kutlayan bir yazı yazmıştım.
4 büyük sayfayla 10 günde bir yayınlanan “Bartın” Gazetesinin 01 Ekim 2011 tarih ve 3650 nci sayısının ilk sayfasında, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın Bartın’a açacakları temsilcilikle ilgili temaslarda bulunmak üzere Bartın’a gittiği ve burada; “Zonguldak’ta Basın İlan Kurumu bölge Müdürlüğü kurulduğuna ilişkin” açıklamalarda bulunduğunu okuduktan sonra;
Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş’in; “Türkiye’de Bartın Gazetesinin en eski 3 ncü gazete olduğunu, 70 yaşın üzerinde ancak 10 gazete bulunduğunu belirtmesi üzerine, yerel basına, Basın İlan Kurumunun destekleri konuşuluyor.
Bartın Gazetesinin sahibi, Esen Aliş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’a; “Kapanmaktan, Basın İlan Kurumu yardımıyla Kurtarılan 86 yaşındaki İstanbul Rum Yerel azınlık gazetesi APOYEVMATİNİ hatırlatılarak, 88. yaşındaki Milli Mücadele Basınının temsilcisi, Bartın Gazetesinin, bir Rum Gazetesi kadar destek görmediği” yönündeki sitemini okuyor ve yerinde buluyoruz.
Ömrünü Anadolu Basını ve mensuplarının içinde harcayan, Basın – Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde yıllarca çalışan, Anadolu Basınını detaylı tanıyan bu konuda araştırma ve kitapları bulunan biri olarak aklıma gelen şudur:, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, bir mevzuat, yönetmelik değişikliğiyle, Türkiye’de 70 yaşın üzerindeki gazetelerin (sayısı 10 kadar) bir düzenleme içerisinde, yayın periyotlarının da gösterilerek, Resmi İlan alabilmelerine yönelik, sahip çıkma, destekleme girişim ve yardımında bulunulmalıdır. Çünkü, bu çınarlar, geçmişin mirasları olarak kaybolup gitmektedirler. Bu düzenlemenin içine, Bartın Gazetesi varsa ötekiler mutlaka dâhil edilmeli, Rum yerel azınlık gazetesine gösterilen ihtimam, kendi gazetelerimiz, gazetecilerimiz için de mutlaka gösterilmelidir!..

Hiç yorum yok: