5 Nisan 2013 Cuma

Röportaj: Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı-Aliyeva & Nazlı Aykut


Röportaj:,
Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı-Aliyeva’nın görüştüğü 8.sınıf öğrencisi Nazlı Aykut: 
Türk ve Azeri halkları arasında dil ve gönül beraberliği var...
               Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi, Prof.Dr.Tamilla Abbashanlı-Aliyeva, 19 Şubat 1999 tarihinde doğan, Ankara Arı Okulları(Koleji) 8-D sınıfında 247 numaralı öğrenci olarak eğitimini sürdürmekte olan Nazlı Aykut’la görüştü. Nazlı, Tamilla Hocanın sorularına minik dünyasından bakarak, içtenlikle kendi ölçüsünde cevaplar verdi.
               Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı-Aliyeva, Nazlı’yı ilk defa, Türk  Dünyası sevdalısı, dedesi İsa Kayacan’ın Ankara’daki 50.Hizmet Yılı kutlamasına konuşmacı olarak katıldığında, salonda minik adımlarıyla oradan oraya koşarken gördü.
               Sonra İsa Kayacan’ın 2012 yılında, ‘’Burdur’un Saz ve Söz Ustaları-2’’ adıyla Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayını olarak günyüzü gören kitabının 474-477. sayfalarındaki şiirleri ve resimlerini görünce Nazlı’yla görüşmek, sohbet etmek, bazı sorular sorup cevaplarını almak istedi. Nazlı , içten ve samimi duygularıyla, çocuk dünyasında olup bitenlerden hareket ederek Tamilla Hocanın sorularını cevapladı.
               Prof.Dr.Tamilla Abbashanlı-Aliyeva’nın  soruları ve Nazlı’nın cevapları şöyle sıralanıyor:
-T.A.ALiYEVA: Sevgili  Nazlı, seninle biraz sohbet edelim. öncelikle okuldaki öğretmenlerin adları ve soyadlarıyla başlayalım. Onların isimlerinden sözeder misin?
-N.AYKUT: Hocam teşekkür ederim. Beni ilkokul birinci sınıftan alıp 5. sınıfa kadar getiren, ilk öğretmenim  Mahbube Kaya, unutamadığım öğretmenlerimden. Şimdiki öğretmenlerim ise şunlar: Biran Harmandar, Bilal Solak, Ceren Kuru, Esin Karacan, Ayfer Toğulga, Aytekin Aydoğdu, Pınar Şengör, Hülya Ahçı, Müge Aydoğdu, Münevver Birgören…
- T.A.ALiYEVA: Teşekkür ederim Nazlı’cığım. Şimdi en yakın arkadaşlarından sözetsen, isim ve soyadları sıralamasıyla, bunlar kimler?
- N.AYKUT: Tomris Şilan Kurt, Ezginur Yurdagül, Zeynep Conkara, Kaan Ergün, Atakan Çelikten.
- T.A.ALİYEVA: En çok sevdiğin fen dersleri hakkında neler söyleyeceksin?
- N.AYKUT: Matematik ağırlıklı derslerle aram fena değildir. Matematiği hayatın anahtarı olarak görüyorum.
- T.A.ALİYEVA: Derslerin dışında, nelerle meşgul oluyorsun? Yani neler yapıyorsun?
- N.AYKUT: Buz hokeyi, gitar çalmak, bilgisayarda araştırmalar yapmak, kitap okumak. Yayınlanmış şiirlerim var. Denemelerimi de içine koyarak, minik bir kitap yayınlamak istiyorum.
- T.A.ALiYEVA: Sporun hangi çeşidini daha çok seviyorsun?
- N.AYKUT: Buz hokeyi, en çok sevdiğim spor dalıdır. Fırsat buldukça, bu konuda ilerlemek düşüncesindeyim. Her konuda, planlı çalışmak hoşuma gidiyor. Böyle çalışmayı seviyorum.
- T.A.ALiYEVA: Kitap okumayı seviyor musun?
- N.AYKUT: Evet, sıklıkla kitap okuyorum. Kitap isimlerini ve yazarlarını verdiğim, annem, teyzem ve dedemin aldıkları kitapları bir program dahilinde okuyor, bitiriyorum. Yenileri geliyor arkasından. Kitapların ayrı ayrı dünyalar olduklarını görüyor, biliyorum. Hem ben de kitap yazmak, yayınlamak istediğimden, okuduğum kitaplar benim için yol gösterici oluyorlar.
- T.A.ALİYEVA: Bu yakınlarda hangi kitapları, romanları okudun?
- N.AYKUT: Bir Gün, Fareler ile İnsanlar, hatırladığım son kitaplar.
- T.A.ALiYEVA: O eserlerde seni en çok çeken, celp eden nelerdir?
- N.AYKUT: Heyecanlı oluşları, akıcı ve hayattan kesitler vermeleri.. Örnek alınabilen yanlarının fazla olması gibi.
- T.A.ALiYEVA:  Nazlı’cığım, sende Azerbaycan sevgisi ne zaman başladı? Bu sevgide kimin ya da kimlerin rolü oldu?
- N.AYKUT: Annem, zaman zaman dünya üzerindeki ülkeler hakkında bilgiler verir, televizyondaki haberlerden sonra bu ülkelerden sözederiz.. Azerbaycan sevgimin gelişmesinde dedem Prof.Dr. İsa Kayacan’ın büyük rolü oldu. Kitap okumamla başlayan Azerbaycan sevgisi uzun süredir bende devam ediyor.
- T.A.ALiYEVA: Azerbaycan hakkında neler biliyorsun?
- N.AYKUT: Azerbaycan, bizim kardeş ülkemizdir. Başkenti Bakü’dür. Oranın halkı da bizim gibi konuşuyor. Türkiye Türkçesiyle, Azerbaycan Türkçesinin birbirine çok benzediğini görüyoruz. Yani, Türk ve Azeri halkları arasında dil ve gönül beraberliği var. Biz onlarla, etle tırnak gibiyiz. Bir elmanın iki yarısı gibiyiz.
- T.A.ALİYEVA: Peki Nazlı’cığım; Türk Dünyası hakkında neler biliyorsun?
- N.AYKUT: Orta Asya’da Türk Cumhuriyetleri vardır. O ülkelerde, topluluklarda yaşayanlar da bizim soydaşlarımız ve kardeşlerimizdir. Onların dilleri, dinleri birdir. Sevinçleri, üzüntüleri arasında benzerlik vardır.
- T.A.ALİYEVA: Gelecekte hangi branşı, mesleği seçmek istiyorsun? İdealinde neler var?
- N.AYKUT: Hacettepe Üniversite’sinde Mütercimlik-Tercümanlık bölümünü bitirmek, uzun süredir hayallerimi süsleyen bir tanesi.. Ama gelecek ne gösterir bilemem!..
- T.A.ALİYEVA: Nazlı’cığım; cevapların için teşekkür ederim. Sorularımı, minik dünyandaki hayat yansımalarından hareket ederek, samimi ve içten gelen duygularınla cevapladın. İnşallah gelecekteki hayallerin bir bir gerçekleşir, mutlu ve mesut olursun. Ailene, Türkiye’ye ve Türk dünyasına hayırlı bir evlat olursun.. Bizlerde seninle gurur duyarız. Başka söylemek istediklerin var mı?
- N.AYKUT: Hocam, yoğun işleriniz, programlarınız arasında, benim dünyama konuk olup, bana zaman ayırdığınız, benimle büyük bir insan gibi ilgilendiğiniz için teşekkür ediyor, ellerinizden öpüyorum. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki köprülerin kurulmasındaki başarılı çalışmalarınızla gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Siz büyük işler görüyorsunuz. Yolunuz açık olsun. Siz çocukla çocuk olan, benimle röportaj yapan büyük ve önemli bir insansınız, hocamızsınız.
               ***
NAZLI AYKUT
                     Filiz ve İlhan’ın çocukları olarak 19 Şubat 1999 tarihinde Ankara’da doğdu. Küçük yaştan itibaren görsel sanatlara ilgi duymaya başlayan, resim çalışmalarıyla dikkat çeken, Ankara Arı Okulları(Kolleji)nda okumaya başlayan Nazlı Aykut’un resim çalışmaları resim öğretmeni Münevver Birgören’in teşvikiyle Sabah Gazetesi eki başta olmak üzere, değişik gazete ve dergilerde yayınlandı.
                   Gazeteci-Yazar Prof.Dr.İsa Kayacan’ın torunu olan Nazlı Aykut, Ankara Arı Okulları(Kolleji) 3-A sınıfındayken, 2008 yılında yazdığı ‘’Bir Anne Şarkısı’’ adlı şiiriyle, şiir dünyasına ilk adımını attı. Sonraki yıllarda yazdığı değişik gazete ve dergilerde yayınlanan ‘’Dedem İsa Kayacan’a Akrostiş’’, ‘’ Bayrağım’’ ve ‘’Dilim Türkçe’’ adlı şiirleriyle bu alandaki varlığını göstermeye başladı.
                 Dedesi İsa Kayacan’ın pek çok makale ve kitaplarında deneme ve şiirleriyle yeralan Nazlı Aykut, Hayal Sahnesi Sanat Kurslarının gitar bölümüne devam etti. Arkadaşlarıyla toplu olarak sahnelerde yeralarak, başarılı gösterilere katıldı.
                 Buz Hokeyi Federasyonu’na bağlı Genç Ankaralılar Bayanlar Takımında hokey oynamaya başlayan Nazlı Aykut, bu alanda gösterdiği başarılarıyla, Bayanlar ve Yıldızlar takımlarındaki performansı ile dikkat çekti. Bale çalışmaları ve at biniciliği yaptı. Yüzme dalı başta olmak üzere, değişik dallarda 10’larca madalya aldı.
                 Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden aldığı Sporcu Lisans Belgesiyle başarılarını kanıtlayan, 2012-2013 ders yılında Ankara Arı Okulları(Kolleji) 8.sınıfında eğitimini sürdüren, okulundaki halk oyunları ve su sporları alanlarıyla, İngilizce temsillerinde rol alan, Azerbaycan Milli kıyafeti içinde oynadığı oyunlarıyla dikkat çeken Nazlı Aykut, buz hokeyinde hedefinin milli takıma girmek olduğunu söylüyor.
                 Kısa olduğu için şiir yazmanın daha kolayına geldiğini anlatan, şiir ve öykü yarışmalarına katılarak, ortaya koyduğu denemelerle farklı dereceler alan, bir şiir ve deneme kitabı yayınlamak için çalışmalarını sürdüren Nazlı Aykut için dedesi İsa Kayacan; ‘’Nazlı’nın bugüne kadar, yaşının üzerinde gösterdiği başarı çizgisi ve genellik içindeki performansı beni ümitlendiriyor. Devletimizin kurucusu Yüce Atatürk’ün Türk Gençliğine hitabesi içinde yeralan bir Nazlı Aykut görüyor, seviniyor, mutlu oluyorum’’ diyor.
                Nazlı Aykut’un 2011 yılında yazdığı 3 bölümden oluşan, ‘’Bayrağım’’ adlı şiirinin ilk dörtlüğü: ‘’Bayrağım, bayrağım / Savaşlarda tek umut kaynağım / Çok soğuk gecelerde / Şöminem oldun bayrağım’’ şeklinde devam ederken, yine 3 bölümden oluşan, ‘’Dilim Türkçe’’ adlı şiirinin ilk bölümünde de şöyle seslendiği görülüyor:
-‘’Dil yansımadır yalnızca / Bir ülkenin, bir kuruluşun / Bir Türk konuşmazsa Türkçe / Türkiye’nin kalbine girer  o kurşun’’…
                İyi derecede İngilizce bilen, öğrenci arkadaşlarıyla İngiltere’de incelemelerde bulunan Nazlı Aykut, Okulunun organizasyonuyla Türkiye’ye gelen İngiliz öğrencilere mihmandarlık yaptı, yapmaya devam ediyor. (Mart 2013)

Hiç yorum yok: