6 Mayıs 2013 Pazartesi

"Burdur Gazetesi Şiir Yarışması"

Burdur Gazetesi Şiir Yarışması
teşvik edici ve örnektir
Prof. Dr. İSA KAYACAN
            Anadolu Basını’nın, Milli Mücadelenin kazanılmasında harcı olan basın olduğunu yıllardır söyleye geldim.
            Burdur ilimiz merkez ve ilçelerinde yayınlanan gazetelerin, değişik yayın periyodları içindeki görüntüleri, habercilikte, Burdur ve Burdurlunun haklarının savunulmasıyla ilgili yayınlarında, Anadolu Basını içindeki gazetelerin örnek kabul edilenleri arasında yer aldığını da yakinen biliyorum.
            Yine yıllardır, Anadolu Basınıyla ve sanat edebiyatla iç içe olduğum için Anadolu gazetecilerinin, gazetelerinin sanat ve edebiyatımıza, gazeteci, şair, yazar, araştırmacılarımıza karşı gösterdikleri ilginin üst düzeyde olduğunu, bazı gazetelerimizde, sanat ve edebiyat sayfalarının düzenlendiğini, şiir, öykü ve denemelerin bu gazetelerin sayfa ve sütunlarında yer aldığını görünce sevindiğimi hatta  (68. kitabım), Şarkılarımızda Ağaç ve Orman (76. kitabım), Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde çalıştığım yıllarda 83 ayrı gazeteden yaptığım seçmeler sonunda 92.kitabım olarak yayınladığım Anadolu Basınında Sanat ve Edebiyat, adlı kitabımda değişik şairlerin şiirleriyle, sanat ve edebiyat yazılarının yer aldığını hatırlıyorum…
            Ayrıca, yıllar boyu günlük yazılarımın büyük bir bölümünü, sanat ve edebiyatla ilgili çalışmalar, yayınlar oluşturdu. Ankara’daki Tasvir Gazetesindeki Mısraların Dili köşemde, yine Ankara’daki Olay Gazetesindeki Şiir Dünyası adlı köşemde, Toplam 2 bin 500 ‘ün üzerindeki şairin l2 bin dolayındaki şiirine yer verdiğim kayıtlarımda yer alıyor.
            Konuyu biraz uzattım gibi göründü ama Anadolu Basınında, sanat ve edebiyata verilen önemden örnekler sunmak istedim öncelikle. Bugün 60. yayın yılı içinde bulunan Burdur Gazetesinin geleneksel olarak düzenlediği 3.şiir yarışmasına gelmek istiyorum haddizatında.
            Burdur Gazetesi, Anadolu’da örnekleri çok görülen babadan oğul’a intikal etmiş olanlarından biridir. Oğul Adnan Taraşlı, rahmetli duayen gazeteci, yönetici Mustafa Kemal Taraşlı’dan devraldığı gazetecilik mirasını, başarıyla, azim ve gayretle taşımakta, örnek olmaktadır. Çünkü Burdur Gazetesi, temelde Burdur Matbaacılığında ve gazeteciliğinde önemli ve ilk olma özelliğini bünyesinde taşıyan bir okuldur. Bu okuldan yüzlerce gazeteci, matbaacı mezun olmuş, pek çoğu başarılı gazetecilik çalışmalarını yürütmüşler  (bazıları aramızdan ayrılıp rahmetli olmuşlar) yaşayanlarsa, yürütmeye devam etmektedirler.
            Burdur Gazetesinin açtığı 3.Geleneksel Şiir Yarışması koşulları günlerdir gazetede duyuruldu. Yarışmanın ilk üç derecesine gireceklere verilecek ödüller açıklandı. Bu şiirlerin sonra bir kitapçıkta toplanacağı bilgisi verildi. Yarışmanın, Burdur Valiliği, Burdur Belediye Başkanlığı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü himayelerinde, Burdur Gazetesi tarafından düzenlendiği verilen bilgiler arasındaydı.
            Nisan ayının sonunda, Burdur Gazetesi Şiir Yarışması jürisinin, Hakan Yalçıner, Fatma Çınar, Dr. Levent Özdöl, Ayla Pesen, Hikmet Büke, Hasan Türkel’den oluşan isimlerle birlikte işbaşı yaptığı haberi, jürinin çalışma görüntüsüyle birlikte yayınlandı. Değişik yaş gruplarınca, değişik türlerde yazılmış, Burdur çevresinden olduğu gibi, ülkenin değişik yerlerinden, hatta yurtdışından çok sayıda şiirin yarışmaya ulaştırıldığı cümleleri beni sevindirdi. Bu yazımın yayınlandığında belki jüri değerlendirmelerini açıklamış, dereceye girenler belli olmuş olabilir!... Katılımcı  şairlerin şiirlerinin  bir kitapta toplanacağı kararı yarışmanın önemli yanıdır.
            Burdur Gazetesi sahibi Adnan Taraşlı ile Gazetenin, çalışkan ve başarılı muhabiri Hasan Türkel’i  bu doğru,  örnek karar, çalışma ve şiir yarışması düzenlemelerinden dolayı kutluyor, tebriklerimle sevgi ve saygılar sunuyorum.
         Burdur Gazetesi böylece, farklı ve özellikli bir yayın hizmetinin altına, kalıcı ve örnek bir imza daha atmıştır.

Hiç yorum yok: