14 Mayıs 2013 Salı

İLESAM'DA KONFERANS: "DİL YANLIŞLARIMIZ"

Gazeteci-Yazar İsa Kayacan’dan İLESAM’da
“Dil Yanlışlarımız” konulu konferans
            ANKARA(Ece Ajans)-Gazeteci-Yazar İsa Kayacan, kısa adı İLESAM olan ve merkezi Ankara’da bulunan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Merkezi Salonunda, 11 Mayıs 2013 tarihinde “Dil Yanlışlarımız” konulu bir konferans verdi.
            İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın açış konuşmasından sonra, Prof. Dr. İsa Kayacan, Dil yanlışlarımızdan değişik örnekler vererek; Teşekkür ederim yerine teşekkür etmek istiyorum diyerek tereddüt belirttiğimizi, gayret ve çaba sarf etmek istiyorum, hürmet ve saygılarımı sunarım, yasa ve kanunlar diyerek benzer kelimeleri yan yana kullandığımızı anlattı ve sözlerine şöyle devam etti:..
            TRT’nin sabah haberlerinden: “Mersin’de şiddetli esen rüzgâr ve yağmur nedeniyle dört katlı bir bina çöktü”. Bu cümledeki ‘esen’ sıfatı rüzgâra aittir. Şiddetli esen yağmur yanlış bir kullanımdır. Bazı özel TV kanallarının haberlerinde, haberde adı geçenler için ‘sayın’ kelimesini kullanmaları yanlıştır. Ne zamandan beri haberlerde bu kelime kullanılıyor?
            ‘Yılancı kadını yılan soktu’ cümlesi yanlıştır. Yılan sokmaz, ısırır. Duş almak, alkol almak, yemek almak… Oysa duş yapılır, alkol içilir, yemek yenilir. TGRT haber spikeri 03 Ekim 2002 tarihli, saat 12.00 haberlerinde; “Erol Evcil askerliğini yapmak üzere Antalya’nın Burdur kazasında bulunan birliğine teslim oldu” cümlesini kullandı. l923 yılında İl olan Burdur, nasıl oluyor da, Antalya’nın kazası oluverdi? Biz anlayamadık!...
            İsa Kayacan’ın dil yanlışlarımızla ilgili onlarca örnek vererek tamamladığı konuşmasından sonra, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız tarafından İsa Kayacan’a ; “Türk Basın hayatına, Türk kültürü ve Türk edebiyatına yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı İLESAM Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak teşekkür eder, başarılı çalışmalarınızın devamını dileriz” yazılı plâket verildi.
            Murat Duman’ın yönettiği şiir dinletisi bölümünde, şairler anne konulu şiirleri başta olmak üzere, değişik konulardaki şiirlerini okudular.
Bu bölümde, İsa Kayacan’ın torunu 8.sınıf öğrencisi Nazlı Aykut’ta, “Bir Anne Şarkısı” ve “Bayrağım” adlı şiirlerini okudu.
Nazlı Aykut’un Bir Anne Şarkısı adlı şiiri şöyle:
            Gözlerin bana, duygu verir,
Saçların bana, pırıltı verir,
Ellerin bana, sıcaklık verir,
Annemsin, canım annemsin,
Güzel annemsin,
En önemlisi, benim annemsin,
Ve bir meleksin.
İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Nazlı Aykut’a; “İLESAM’ın kültürel faaliyetlerine katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, ilim ve edebiyat alanındaki hizmetlerinizin devamını dilerim” metninin bulunduğu katılım belgesi vererek, Nazlı’nın devam etmesi halinde gelecekte iyi bir şair olacağını  ifade etti. 

Hiç yorum yok: